Anchetă după erorile grave în cazul băiețelului care a murit după ce ar fi mâncat shaorma
Greşeli pe bandă rulantă ies la iveală în cazul băieţelului de trei ani care ar fi murit după ce a mâncat shaorma. Trei echipaje medicale au fost chemate din momentul în care a copilul a început să se simtă rău.
De Redactia Observator la 20.05.2018, 20:45Greşeli pe bandă rulantă ies la iveală în cazul băieţelului de trei ani care ar fi murit după ce a mâncat shaorma. Trei echipaje medicale au fost chemate din momentul în care a copilul a început să se simtă rău. Primele două nu au tratat cazul ca pe o urgenţă, iar cel mic a ajuns la spital abia după opt ore. Era complet deshidratat şi nu a mai putut fi salvat. Părinţii îndoliaţi au anunţat că vor face plângere penală serviciului de ambulanţă. În acest timp poliţiştii aşteaptă rezultatele analizelor, pentru a afla din ce cauză a murit copilul.
Ora 5 şi 30 de minute dimineaţa. Doi părinţi sună la 112 şi anunţă că atât ei şi cât şi băieţelul lor în vârstă de trei ani şi jumătate au dureri de stomac. Cu o zi în urmă mâncaseră împreună la un fast-food, apoi carne preparată acasă. Dispecerul trimite prima ambulanţă. '
La 34 de minute un echipaj al unei companii private, format dintr-un ambulantier si un medic, ajungea la adresa
”Cazul a fost incadrat ca si consultatie la domiciliu cu colica abdominala, cod verde de urgenta”, explică Alina Alecu, purtător de cuvânt al SABIF.
În urma consultului, medicul a pus diagnosticul de colică abdominală şi nu a recomandat transportul la spital. La ora 8, adică două ore şi jumătate mai târziu, starea băieţelului s-a agravat, iar părinţii au sunt din nou la 112. După o oră de la apel, al doilea medic care îl vede pe cel mic recomandă transportul la spitalul Matei Blaş şi cere o maşină doar cu ambulantier.
”Nu existau resurse libere pentru transportul neasistat si cazul a fost repartizat la ora 11.59 unui echipaj de transport. Solicitarile de transport neasistat nu sunt cazuri de urgenta si sunt efectuate de ambulante care nu au voie sa foloseasca mijloacele de avertizare luminoase si sonore”, mai spune Alina Alecu.
În cele trei ore de aşteptare, copilul a început să se simtă din ce în ce mai rău. Iar ambulanţierul care l-a găsit în stare critică a făcut tot posibilul să ajungă cât mai repede la Spital.
”Ambulantierul cere dispeceratului acordul de folosire a girofarului si a sirenei pentru ca are un caz mai grav. Dispecera intreaba ambulantierul despre ce este vorba, dar acesta nu mai raspunde pret de cateva minute pe statia radio pana cand isi da ajungerea la spitalul Matei Bals”, declară purtătorul de cuvânt SABIF.
La ora 13 si 23 de minute, copilul era preluat de medicii de la institutul de boli infectioase matei bals. starea lui era foarte grava, fiind puternic deshidratat.
La ora 17.20 au anunţat decesul copilului. Trecuseră 12 ore de la primul apel la 112. Conducerea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov anunţa o anchetă internă şi cere note explicative de la cei doi medici care l-au consultat de băiat, dar şi de la operatoarele care au preluat apelurile.
Anchetatorii aşteaptă şi rezultatele finale ale testelor de laborator. Toate vor fi probe în dosarul de moarte suspectă deschis de procurori.