Antena LIVE
Exclusiv

Anchetă Observator: Șapte pacienți au murit în 2021 după internarea la secția de Mari Arși din Timișoara. Toți aveau infecții bacteriene

Zi de zi România pierde examenul marilor arşi. Ultimul tribut luat de spitale vine de la Timişoara unde, de la începutul anului, șapte pacienţi internaţi în sectia de Mari Arşi şi-au pierdut viaţa. Au fost infectaţi, conform documentelor aflate în posesia reporterilor Observator, după internare. Şocante au fost nu doar descoperirile reporterilor noştri, dar şi reacţiile conducerii spitalului. Dacă erau mai mulţi morţi se începea o anchetă, ne-a spus managerul.

De la 25.03.2021, 21:53

“Pacient colonizat”. Sec si aproape ciudat dar acesta este numele medical pentru pacienții infectati cu bacterii in spital. Iar spitalele din Romania sunt cunoscute in toata lumea pentru coloniile lor de bacterii. Ca să desluşim ce s-a întâmplat la Timişoara reporterii Observator au refăcut traseul fiecărui pacient.   

Primul pacient colonizat e internat pe 25 februarie cu arsuri de gradul II si III si nicio bacterie in organism. Dupa 5 zile în analizele lui apare Acinetobacter. Un adevărat ucigaş în serie. Starea se agravează şi barbatul moare după două săptămâni.

Al doilea caz. O femeie internată pe 16 februarie, cu arsuri de grad II şi III. Acinetobacter Baumannii apare în analizele după 4 zile. După alte 3 zile alte două bacterii, la fel de puternice, îşi fac simţită prezenţa: Enterococ şi Corynebacterium striatum. La 11 zile de la internare, femeia moare.

Decese după decese, bacteriile își fac de cap

Ciprian Isacu, medic român în Belgia: În general să ştiţi că nu este o singură bacterie, este un grup de aceea îi spune bacterii multirezistente, fiind 2-3. Sunt cele care răspund tratamentului antibiotic clasic în urma unei antibiograme e ok. Dar aici ce îmi spuneţi tratamentul antibiotic e empiric.

Pacientul 3 este internat la început de martie şi moare infectat cu Acinetobacter 12 zile mai târziu. Pacientul 4, venit prin transfer din Drobeta-Turnu Severin, acumulează nu mai puţin de 4 bacterii. Rezistă doar 7 zile. 

Medicii se tem să vorbească despre astfel de cazuri din spitale. Sub protecţia anonimatului un medic ATI a acceptat să analizeze datele fişele pacienţilor internaţi la Timişoara.

Medic ATI

Surprinde întârzierea cu care laboratorul validează culturile traheale, cam la 7 zile, după care se schimba antibioticul. (...) Or în formele severe de sepsis adaptarea antibioterapiei trebuie să se facă cât mai rapid, la 1-3- 6 ore.

Pacientul 5 vine tot prin transfer, pe 16 decembrie 2020. Infectat deja cu Enterococ şi Acinetobacter. Moare pe 4 ianuarie si, se pare, ca ea a fost pacientul 0 al acestei infectii.

Pacientul 6 vine tocmai de la Târgovişte. Este singurul rănit în explozia blocului din Găeşti, din ianuarie. 3 dintre cele mai puternice bacterii, și-au facut loc in organismul lui: Klebsiella, Pseudomonas, Acinetobacter. El a luptat și cel mai mult, o lună şi jumătate. În februarie, însă, moare și el.

Eugen Iancu, tatăl unei victime: La Timişoara am fost chiar la inaugurare. S-a construit... s-a renovat o aripă dintr-o clădire, ştim cu toţii că renovările aduc un strat proaspăt de vopsea, eventual schimbă o conductă.

Pacientul 7 este poate cel mai ghinionist. La 7 zile de la internare, medicii motivează în fişă că spitalul nu mai are materiale pentru pansarea arsurilor. S-au găsit a doua zi, însă bărbatul pierde lupta cu moartea şi cu bacteriile la 3 săptămâni de la internare. Reacţia managerului spitalului din Timişoara cand a fost rugat sa explice toate aceste cazuri a surprins prin cinism. 7 infectati, 7 decese, prea puțin pentru sancțiuni

Raul Pătraşcu, manager SJU Timişoara: Dacă erau 13, nu aveam această discuţie acum, vorbeam de demiteri ale personalului de acolo.

Managerul din Timișoara mai are o scuză: România este săracă

Raul Pătraşcu, manager SJU Timişoara: Un pacient vine colonizat cu aceasta bacterie, pentru că toţi avem floră bacteriană. Trăim în România, o ţară cu un anumit statut socio-economic. În afară de acinetobacter avem şi e coli, streptococi şi aşa mai departe.

Eugen Iancu, tatăl unei victime: Ştim că în România se ascund nosocomialele. Deşi au fost dovedite la Colectiv, deşi avem zeci de dosare venite din străinătate care dovedesc că nosocomialele nu sunt aduse de pe stradă, cum le place unora să declare, ci ele se dobândesc în spital.

Astăzi același manager n-a mai vrut sa ne explice ce s-a întamplat.

Raul Pătraşcu, manager SJU Timişoara: Nu vă pot ajuta, eu sunt foarte ocupat. Vom răspunde în termenul legal.

Aceleaşi vorbe le-au primit şi familiile celor care şi-au luat acasă rudele în sicriu. Familiile au plecat acasă resemnate. Ştiu că cei dragi au murit pentru că aşa a fost să fie, din cauza arsurilor şi a neșansei. Au primit o foaie, pe care, la cauza decesului, scrie sec: arsuri. Despre infecţii cu bacterii asociate asistenţei medicale nu vorbeşte nimeni. Nu la vedere.

Nimeni nu a început nicio anchetă până în prezent. Ministerul Sănătăţii deocamdată doar a cerut date suplimentare Spitalului Judeţean din Timişoara.

Ți-a plăcut acest articol?

infectii nosocomiale timisoara
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024