Pepenii românești, crescuți cu substanțe care grăbesc coacerea! Fermierii români apelează la produse chimice, de teama concurenței
Pepenele de Dăbuleni ajunge în pieţe mai devreme cu o lună, odată cu cei din Turcia sau Grecia. Dar nu canicula i-a înroşit miezul: fermierii recunosc că au stropit culturile. De teama concurenţei, puţini mai aşteaptă ca pepenii să se coacă natural şi să fie îndulciţi de soare.
De Redactia Observator la 24.06.2017, 22:09Pepenele de Dăbuleni ajunge în pieţe mai devreme cu o lună, odată cu cei din Turcia sau Grecia. Dar nu canicula i-a înroşit miezul: fermierii recunosc că au stropit culturile. De teama concurenţei, puţini mai aşteaptă ca pepenii să se coacă natural şi să fie îndulciţi de soare.
Dăbuleni, patria lubeniţei. Aici, sunt peste două mii de producători de pepeni care vând şi cu 30 de bani kilogramul. În pieţele din ţară, preţul e de aproape zece ori mai mare.
Anul acesta, pepenii româneşti au apărut cu o lună mai devreme. Fermierii au folosit substanţe care au accelerat procesul de coacere.
Aşa speră să nu iasă în pierdere, mai ales că străinii le fac concurenţă serioasă. Pepenii din ţări mai calde au ajuns deja pe tarabele românilor.
Există totuşi şi fermieri români care spun că nu au vrut să aplice tratamentele de coacere şi aşteaptă luna lui cuptor.
Luci Treanta e unul dintre ei. Îşi va duce marfa mai târziu la piaţă. Dar va compensa întârzierea prin pepeni naturali şi îndulciţi de soare.
La Dăbuleni, există o producţie de 50 de tone la un hectar.
Datorită solurilor nisipoase, bazinul horticol din inima Olteniei este cea mai importantă zonă din ţară unde se cultivă pepenii.