Anul nou aduce scumpiri în lanț, în România, din cauza accizelor şi a preţului la carburanţi
Vom avea scumpiri în lanţ de anul viitor. Totul pleacă de la creşterea preţului la carburanţi, care va afecta şi celelalte produse. Iar dacă anul acesta preţul combustibilului a fost ba mai mic, ba mai mare, cel al alimentelor, spre exemplu, doar a urcat. Ceea ce înseamnă că, din 2021, vom scoate şi mai mulţi bani din buzunar pentru lucruri de primă necesitate.
De Andra Mitu la 03.12.2020, 20:13- Accizele cresc prin actualizare cu rata inflaţiei.
- Creşterea preţului la carburanţi implică o creştere semnificativă în toate celelalte domenii.
Totul va fi mai scump de la 1 ianuarie. Guvernul majorează din nou accizele, iar asta va duce la creşteri de preţuri.
În această benzinărie, un litru de motorină costă 4 lei şi 79 de bani, iar unul de benzină se vinde cu 4 lei şi 86 de bani. De anul viitor, însă, o dată cu majorarea accizelor, va creşte şi preţul combustibililor cu, în medie, 5–6 bani pe litru: "Va fi o lovitură în plus pentru toate familiile. Nu doar pentru cele greu încercate pentru că şi cei care sunt la nivel mediu vor simţi toate aceste scumpiri şi vor fi afectaţi cu siguranţă pe termen lung".
Dacă acum un plin de carburant costă, în medie, 240 de lei, de la 1 ianuarie vom plăti cu aproape trei lei mai mult. Cu o condiţie: să nu crească semnificativ preţul petrolului, spun experţii.
Claudiu Cazacu, analist financiar: În luna noiembrie am avut o apreciere a petrolului de două cifre şi probabil că în perioada imediat următoare o să mai avem de suportat nişte creşteri la carburanţi rezultate, în principal, de evoluţia petrolului.
Preţul pentru un pachet de ţigări costă cu 20 de bani
Dacă în ianuarie un litru de benzină se vindea cu 5 lei si 26 de bani, pandemia a dus la ieftiniri de până la 4 lei şi 20 de bani. Pe măsură ce restricţiile au fost anulate, preţul la pompă a urcat din nou. Iar asta duce la o reacţie în lanţ. Şi alimentele vor fi mai scumpe de anul viitor.
Claudiu Cazacu, analist financiar: Trebuie să fim pregătiţi pentru o perioadă un pic mai dificilă în primele luni ale anului.
Şi viciile ne vor costa mai mult de anul viitor, căci şi accizele la ţigări se vor majora. Asta înseamnă că preţul unui pachet de ţigări va crește, în medie, cu 20 de bani.
Claudiu Vrânceanu, consultant economic: Bugetul de stat va fi susţinut de către fumători, ceea ce s-a întâmplat şi anul acesta. În anul pandemiei, încasările din accize la ţigarete au crescut cu 12 la sută.
Accizele cresc pentru că nivelul lor este actualizat cu rata inflaţiei.