Apoldu de Sus, satul-bijuterie din inima României
Există locuri în România care îmbină perfect dorinţa de intimitate cu spiritul de aventură! Nu sunt staţiuni celebre, ci sate pitoreşti. Iată doar un exemplu. Apoldu de Sus, nu departe de Mărginimea Sibiului.
De Redactia Observator la 04.11.2018, 23:00Există locuri în România care îmbină perfect dorinţa de intimitate cu spiritul de aventură! Nu sunt staţiuni celebre, ci sate pitoreşti. Iată doar un exemplu: Apoldu de Sus, nu departe de Mărginimea Sibiului. Pe lângă pădurile dese de stejar şi oamenii primitori, într-o pensiune au descoperit şi ce pare a fi cel mai mare pat din România! Satul nu este vreo destinaţie turistică în mod oficial, însă atrage doritorii întocmai ca una.
Suntem la câteva zeci de kilometri de Sibiu, pe un drum acoperit de frunzele arămii ale toamnei. Printre copaci, mergem cu o maşină de teren, călăuziţi de un om al locului. Ilie Schiau este pădurar. Ştie cel mai bine cărările, aşa că suntem pe mâini sigure.
Pantele sunt ameţitoare. Este porţia de adrenalină pentru care vin turişti din toate colţurile ţării. O sesiune de offroad durează cam trei ore. La capătul ei vine şi recompensa.
Ilie Schiau, padurar: Sub noi este un zăcământ de piatră de calcar din care se extrăgea piatra, se ardea şi apoi se topea varul care se folosea la construcţia satului.
Aşa că pornim într-acolo - spre Apoldu de Sus. Facem un scurt popas pentru o gustare în aer liber.
În centrul satului, ne întâmpină un mic muzeu, unde este strânsă toată istoria comunităţii.
” Se păstrează toate obiectele ce le am avut odată, să vadă copii cum a fost odată. Ce vedeți acum aici e pivniță, bucătăria, camere, sus de toate, poţi să vezi din tot puţin”, spune o localnică.
Ne cazăm apoi la o pensiune amenajată într-o casă veche de o sută de ani. În bucătărie, munca este pe sfârşite.
Filothea Domnar: Am scos lipiile din cuptor, sunt gata, numai bune de servit! Sunt umplute cu varză, cu ceapă şi cu măr!
Aici, fiecare cameră are o poveste. Oaspeţii pot opta pentru cea cu flori, cea de pictură ori pentru un spaţiu care seamănă cu o bibliotecă.
420 de lei pe noapte costă să o închiriaţi. Cum Apoldu de Sus se află pe lista localităţilor care formează drumul european al vinului, turiştii pot înnopta şi în mijlocul unui domeniu viticol întins pe şapte hectare.
Gazdele vor să le arate turiştilor o altfel de destinaţie. Un loc în care să se bucure de natură, de mâncare bună şi de o linişte aparte.