S-a deschis primul aprozar de stat din Bucureşti
În centrul Capitalei, a fost deschis azi primul aprozar de stat cu produse sută la sută româneşti. Marea inaugurare a început însă cu stângul. Unele produse nu aveau preţul afişat la raft sau nu erau înregistrate în sistem.
De Redactia Observator la 14.10.2019, 21:31În centrul Capitalei, a fost deschis azi primul aprozar de stat cu produse sută la sută româneşti. Marea inaugurare a început însă cu stângul. Unele produse nu aveau preţul afişat la raft sau nu erau înregistrate în sistem. Nici plata cu cardul nu a mers. Aprozarul este al doilea deschis în ţară şi ar trebui să ofere preţuri avantajoase, însă doar unele produse sunt mai ieftine în alimentara statului decât în supermarketuri.
Ministrul Agriculturii a fost nevoit să stea la coadă să plătească. Când a ajuns la casă, a fost nevoit să renunţe la unele produse care nu apăreau în sistem. Nici plata cu cardul nu a mers.
Petre Daea spune că "eu tot timpul stau la rând şi mi-am respectat rândul în viaţă".
De la pui de ţară, la legume, lactate, conserve, miere, peşte şi dulceţuri româneşti, toate se vând în aprozarul statului, primul deschis în Bucureşti. 14 fermieri din toată ţara îşi vând produsele tradiţionale aproape de kilometrul zero al Capitalei.
Brânza de burduf şi slănina sunt vândute cu 23 de lei kilogramul, ciolanul afumat - 28 de lei, iar dulceaţa, 15 lei borcanul. Teoretic, au un adaos comercial de cel mult 20%, doar că unele produse costă la fel sau chiar mai mult decât în marile magazine.
De exemplu, roşiile costă în alimentara statului 5,49 lei kilogramul, iar în supermarket aceleaşi roşii româneşti - 4,99 lei.
Şi cartofii sunt mai scumpi cu 20 de bani în aprozarul deschis astăzi.
Ca să îşi vândă marfa în acest magazin, producătorii trebuie să respecte anumite condiţii.
Adrian Izvoranu, directorul Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea: Trebuie să aibă actele în regulă şi procedurile în regulă din punct de vedere al procedurilor alimentare plus un istoric bun pentru că dacă sunt incidente nu ne interesează să stricăm imaginea
Este al doilea aprozar deschis de Casa de Comerţ Unirea, după brânzăria din Sibiu. Vor fi 80 în toată ţara.
Elena Baciu, vânzătoare telemea maturată de Sibiu: Telemeaua am vândut undeva la 60 de kilograme săptămâna trecută. În prima fază e foarte bine, până se obişnuiesc clienţii
Magazinele au scopul de a promova produsele sută la sută româneşti. Datele arată că importurile de alimente s-au dublat în ultimii patru ani şi au ajuns la şapte miliarde de euro pe an.