Arad depăşeşte Bucureşti la numărul de decese provocate de Covid-19
Aradul depăşeşte Bucureştiul la numărul de decese provocate de COVID-19 şi azi aflăm brusc de opt decese noi, deşi pacienţii au pierdut lupta cu boala în ultimele 11 zile. E doar partea vizibilă a haosului care domneşte în sistemul sanitar, confruntat cu o epidemie pentru care nimeni nu s-a pregătit. Şi de parcă nu ar fi de ajuns, de la o zi la alta tot mai mulţi specialişti cedează
De Redactia Observator la 07.04.2020, 20:13Aradul depăşeşte Bucureştiul la numărul de decese provocate de COVID-19 şi azi aflăm brusc de opt decese noi, deşi pacienţii au pierdut lupta cu boala în ultimele 11 zile. E doar partea vizibilă a haosului care domneşte în sistemul sanitar, confruntat cu o epidemie pentru care nimeni nu s-a pregătit. Şi de parcă nu ar fi de ajuns, de la o zi la alta tot mai mulţi specialişti cedează. Autorităţile iau în calcul conducere militară şi la spitalul din Deva, după demisia managerului şi a directorului medical de acolo.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății - Am găsit un personal cu moral relativ scăzut.
Este declaraţia făcută de ministrul Sănătății acum mai puţin de o săptămână. Mai exact pe 1 aprilie, când Nelu Tătaru a inspectat Spitalul Județean Arad şi a băgat în ședință autoritățile loale. În oraş erau deja infectate 24 de cadre medicale. Două zile mai târziu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad îşi prezenta demisia, acuzând "presiuni politice şi mediatice" împotriva sa. La Arad muriseră 11 oameni.
De atunci, în raportările oficiale nu a mai apărut niciun deces în judeţ. Până astăzi, când Grupul de Comunicare Strategică a anunțat încă 8 decese la Arad. Dar, potrivit datelor oficiale, niciunul dintre cei infectaţi nu a murit în ultimele două zile, ci în urmă cu până la 11 zile. O echipă de epidemiologi de la Timişoara a fost trimisă la Arad pentru a verifica raportările întârziate.
HOREA TIMIŞ, director DSP Arad - Chiar dacă există un pacient decedat care are un buletin pozitiv raportările de la DSP către centru se fac atunci când se primeşte efectiv buletinul. Practic, apare un delay între momentul decesului, recoltare şi comunicare
Oamenii se tem că situaţia de la Suceava se va repeta
Două paciente susţin că o colegă de salon bolnavă de diabet, infectată cu noul virus, a murit sub ochii lor. Iar trupul a zăcut pe pardoseala salonului două ore.
ELENA POPESCU, pacientă - Tot timpul a spus că ea ştie că e pozitivă pentru că i s-a făcut un test rapidşi că sora dânsei lucrează ca asistentă la TBC şi sora e tot pozitivă. Vineri noaptea s-a simţit rău, rău. Dimineaţa a tuşit cu sânge.
O altă colegă de salon susţine că niciun medic nu a venit să îngrijească bolnava, deşi aceasta se simţea rău.
Reprezentanţii spitalului susţin că, în ziua când a murit femeia, era de gardă un singur medic care se ocupa de pacienţii internaţi în cinci secţii. Rezultatul testului pentru COVID-19 a venit chiar în ziua morţi femeii. Aceasta era infectată.
SIMONA ROZ, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean din Arad - Conducerea spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad s-a autosesizat şi a început o anchetă pentru a verifica exact ce s-a întâmplat.
Situaţia e critică în mai multe unităţi medicale din ţară. În această dimineaţă, conducerea Spitalului Judeţean din Deva şi-a dat demisia. Managerul a rezistat în funcţie nouă zile.
VASILICĂ POTECĂ, prefectul judeţului Hunedoara - Au fost anunțate demisia managerului și a directorului medical în urma presiunii mediatice și a faptului că planul nu este acceptat de către personalul medical.
Cadrele medicale au refuzat planul conducerii
Planul era ca, de săptămâna viitoare, după ce unitatea medicală ar urma să iasă din carantină, medicii şi asistenţii să lucreze în ture de 14 zile fără pauză. Sindicaliştii au trimis o scrisoare deschisă ieri în care s-au plâns de abuzurile la care urmau să fie supuse cadrele medicale.
BIANCA GLODEAN, vicepreşedinte Sindicatul Medicorum Honorem - Este o mică victorie a corpului medical care cu siguranţă că, mai mult decât că apără niște concepte de dreptate, chiar a sărit în apărarea sănătății publice a acestei comunități.
Nu se ştie cine va conduce de acum înainte Spitalul din Deva. E luată în calcul inclusiv o conducere militară, aşa cum s-a întâmplat la Suceava.
CONSTANTIN BLAJ, şeful secţiei de cardiologie, Spitalul Judeţean din Deva - Nu știm exact ce avem de făcut, nu știm exact care sunt pașii de urmat în următoarea perioadă, iar pe acest fond de confuzie s-a creat o stare psihologică foarte, foarte negativă.
Situaţia este cu atât mai delicată cu cât Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva a fost declarat spital Covid-19 iar zeci de cadre au fost deja infectate cu noul coronavirus, alte sute fiind în izolare.
Ministrul Sănătăţii a anunţat că va merge joi la Deva.