Ardeiul jalapeno, preferatul mexicanilor, a ajuns şi în România
Agricultorii au început să cultive acest condiment pentru că se adaptează foarte bine climei de la noi. Ardeiul este tot mai folosit în restaurantele cu specific. Este nelipsit din tacos, quesadilla şi alte mâncăruri mexicane.
De Redactia Observator la 31.10.2018, 11:55Agricultorii au început să cultive acest condiment pentru că se adaptează foarte bine climei de la noi. Ardeiul este tot mai folosit în restaurantele cu specific. Este nelipsit din tacos, quesadilla şi alte mâncăruri mexicane.
În timp ce românii au prins gustul pentru mâncarea picantă, ardeii de peste mări şi ţări îşi fac loc în grădinile noastre.
Lucian Giuşcă, agricultor: Un prieten, fost coleg de facultate care s-a mutat în America şi, ca să-mi facă o plăcere, mi-a adus nişte seminţe. Sunt unii care pun în salată, mai putem pune în zacuscă, s-o fac mai iute, dar bineînţeles cantităţi mici.
Afacerea este la început la noi în ţară. Câteva seminţe costă 14 lei, de două ori mai mult decât ardeii iuţi româneşti.
Lucian Giuşcă, agricultor: Cine vine să cumpere nu ştiu ce, îi mai pun doi-trei ardei şi îi fac o bucurie. Ar trebui să pun un câmp de ardei ca să scot din ei.
În mod normal, dintr-o cultură de două mii de metri pătraţi se pot obţine aproape 2 mii de euro. Dar momentan sunt puţini care fac bani din aşa ceva. Aşa că singurul beneficiu rămâne cel pentru sănătate.
Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie: După ce se mănâncă o masă care conţine ardei iute, iată capsaicina are rolul de a micşora glicemia. Acest ardei iute poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.
Iar jalapeno nici măcar nu este cel mai iute ardei din lume. Este pe undeva pe la mijlocul topului. Are între 2.500 şi 8.000 de unităţi de iuţime din cele peste 500.000 posibile, pe care le are Habanero, cel mai iute ardei din lume.