Asociaţiile de pacienţi cer de urgenţă reluarea activităţii medicale în toate clinicile și spitalele
Este haos în sistemul sanitar. Peste câteva zile expiră starea de urgenţă şi nimeni nu ştie încă ce se va întâmpla în spitalele non-COVID. Asociaţiile de pacienţi cer de urgenţă reluarea activităţii medicale în totalitate pentru că unii bolnavi ar fi murit cu zile, pentru că nu au primit îngrijiri.
De Redactia Observator la 07.05.2020, 22:14- Numeroase intervenții chirurgicale au fost amânate, din cauza pandemiei de coronavirus.
- Toate spitalele ar urma să funcționeze după reguli stricte.
La Spitalul "Grigore Alexandrescu" au fost montate două camere termice. Copiii şi părinţii care au febră peste 38 vor fi testaţi pentru COVID-19 pentru a preveni răspândrea infecţiei cu noul coronavirus.
Cum pericolul nu va trece nici după 15 mai, managerii spitalelor vor ca triajul pacienţilor să se facă în continuare în corturi sau în pavilioane externe.
Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş: Fiecare unitate va trebui să îşi facă un sistem de tip on call în aşa fel încât să îşi poată preciza când sunt orele de consultaţii. Iar lumea trebuie să vină gradual în aşa fel încât să nu se îngrămădească la camerele de gardă. Excepţia este reprezentată de urgenţa medicală. Pacienţii trebuie să aibă mască şi mănuşi şi doar un hălăţel din acela de unică folosinţă.
Medici şi pacienţi cer reluarea activităţii medicale în spitale şi în ambulatorii. În ultimele două luni, au fost suspendate consultaţiile şi internările pentru intervenţii chirurgicale, tratamente şi investigaţii care nu au reprezentat urgenţe.
Monica Pop, medic Spitalul de Oftalmologie: A apelat la mine un fost rezident pentru o doamnă din Galaţi care are un cancer de ovar cu metastaze şi nu a găsit un chirurg care să o opereze. Mi se pare incredibil şi inadminisibil aşa ceva. Pentru care motiv sunt închise spitalele şi policlinicile? De ce nu lucrează?
Cu o săptămână înainte de expirarea stării de urgenţă, managerii spitalelor nu ştiu clar ce au de făcut. Ministerul Sănătăţii susţine că acum stabileşte măsurile de relaxare.
Monica Pop, medic Spitalul de Oftalmologie: În ţara asta sunt mulţi oameni suferinzi şi bolile nu sunt numai COVID. Vorbeam cu unul din colegii mei, director de spital, şi îmi spunea că ei nu fac absolut nimic.
Numărul internărilor a scăzut în unele spitale şi de cinci ori. Pentru că mulţi pacienţi au fost reprogramaţi.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Efectiv, murim cu zile. Sunt boli care s-au agravat în această perioadă pentru că nu sunt spitale care să fie deschise. Este absolut necesară reluarea activităţii privind serviciile medicale. Este nepermis să laşi atâtea luni de zile o ţară întreagă fără asistenţă medicală.