Autorităţile vor să-i amendeze pe cei care dau de mâncare urșilor
Ministrul Mediului vrea să rezolve problema urşilor care invadează din ce în ce mai des localităţile şi fac pagube, ucid animale domestice şi rănesc oameni! Autorităţile intenţionează să construiască încă un sanctuar pentru urşi, însă vor să-i amendeze pe cei care le dau de mâncare.
De Redactia Observator la 23.07.2019, 17:27Ministrul Mediului vrea să rezolve problema urşilor care invadează din ce în ce mai des localităţile şi fac pagube, ucid animale domestice şi rănesc oameni! Autorităţile intenţionează să construiască încă un sanctuar pentru urşi, însă - cel mai important - vor să-i amendeze pe cei care le dau de mâncare. În condiţiile în care urşii ies din păduri din cauza defrişărilor masive, care i-au adus în situaţia de a nu mai găsi hrană.
Un proiect care să protejeze urşii, dar şi oamenii, este aproape gata, susţine ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.
Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: Urşii s-au înmulţit foarte mult. Suntem ţara cu cel mai mare număr de urşi. Chiar nu se mai poate. A ajuns ursul să atace gospodării sau omul în plin oraş, care nu are de-a face cu zona montană
Tot mai des, urşii coboară din pădure în căutare de hrană, iar unii distrug gospodării, atacă oameni sau ajung să agonizeze pe şosele, loviţi de maşini.
Ministrul vrea să inventarieze animalele şi să le microcipeze. Printre soluţii se numără şi amenajarea unui sanctuar în Braşov, cu bani europeni. Varianta nu este însă pe placul celor care se ocupă de protecţia animalelor.
Cristina Lapis, Asociaţia Milioane de Prieteni: A lua urşii din mediul lor natural şi a-i aduce aici, all inclusive, dar cu un gard electric, le aduce aminte că nu o să mai fie niciodată liberi. Soluţia ar fi crearea unui parc natural, unde urşii să nu fie îngrădiţi, dar să fie sub control
Totodată, Graţiela Gavrielescu anunţă sancţiuni dure pentru cei care hrănesc sălbăticiunile, fie în punctele de observare a urşilor, fie pe marginea şoselelor.
Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: Omul trebuie să fie educat şi să ştie că nu trebuie să arunce mâncare. Vom urmări îndeaproape, iar Garda Naţională trebuie să îşi intre în atribuţii
Ministrul Mediului a mai anunţat că, anul acesta, au fost aprobate 140 de intervenţii pentru urşii agresivi. Însă asociaţiile de protecţie a animalelor nu sunt de acord nici cu împuşcarea. O variantă ar fi mutarea lor în zonele nepopulate.
Rezervaţia de la Zărneşti s-a transformat în cămin pentru o sută de urşi care trăiau în condiţii mizere sau erau maltrataţi în captivitate. Sanctuarul este construit de o asociaţie care se ocupă de protecţia animalelor, fără sprijin de la stat.