Autorităţile au închis ferma clandestină din Călăraşi cu jandarmii! Porcii infestați erau dați hrană pentru câini
La o zi după ce reporterii Observator au filmat porci morţi aruncaţi la câini într-o fermă clandestină din Călăraşi, autorităţile au închis zona cu jandarmii. Niciun răspuns oficial despre cum a putut un afacerist local să amenajeze o fermă fără acte pe un teren al Primăriei. Prefectul a intrat subit în concediu, iar preşedintele Consiliului Judeţean e de negăsit.
De Redactia Observator la 12.09.2018, 20:26La o zi după ce reporterii Observator au filmat porci morţi aruncaţi la câini într-o fermă clandestină din Călăraşi, autorităţile au închis zona cu jandarmii. Niciun răspuns oficial despre cum a putut un afacerist local să amenajeze o fermă fără acte pe un teren al Primăriei. Prefectul a intrat subit în concediu, iar preşedintele Consiliului Judeţean e de negăsit. Un dosar penal a fost deschis astăzi de Parchetul Călăraşi pentru o altă fermă ilegală amenajată pe terenul unui fost poligon militar. E tăcere şi la minister, şi la ANSVSA, instituţii care ar fi trebuit să ştie înaintea noastră ce se întâmplă sub nasul autorităţilor din Călăraşi.
Cu 24 de ore în urmă, la porţile fermei clandestine pe care echipa Observator a descoperit-o la marginea oraşului Călăraşi, porcii morţi pe capete erau hrană pentru câini. Dar nici urmă de autorităţi.
În fermă sunt aproape 70 de animale. Îngrijitorii au chemat un veterinar să facă analize şi pe patronul fermei ilegale. Nu au anunţat însă şi inspectorii veterinari.
Patronul ar fi un apropiat al şefilor din Călăraşi. Potrivit presei locale, are chiar un dosar penal pentru evaziune, dar anchetele nu i-au oprit afacerile dubioase cu ferme agricole. Ferma descoperită de noi a fost amenajată pe un teren al Primăriei.
- Incendiu de proporţii la ferma de la Tichileşti, afectată de pesta porcină. 1.600 de porci au murit
- Interzicerea creşterii porcilor în gospodării. Soluţia spaniolilor pentru eradicarea pestei porcine ar putea fi...
- Vânătorii, uluiţi de numărul mare de animale sălbatice pe care sunt obligaţi să le ucidă: "Este o nebunie!...
Astăzi, autorităţile sanitare aflate sub ordinul prefectului au izolat brusc ferma ilegală, unde a fost confirmat, între timp, şi virusul mortal.
În plină epidemie, preşedintele Consiliului Judeţean este de negăsit de câteva zile.
Tacere la ANSVSA
E tăcere şi la Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi la Ministerul Agriculturii, cărora le-am solicitat să comenteze situaţia de la Călăraşi. Focarele descoperite în fermele-fantomă din acest judeţ nu există nici în rapoartele oficiale ale acestor instituţii.
La doar câţiva metri de crescătoria de porci de pe terenul Primăriei, este o altă fermă ilegală amenajată pe un fost poligon, administrat de Consiliul Judeţean. Un teren pe care un cioban, angajat paznic chiar de autorităţi, a crescut porci bolnavi.
Dar nici autorităţile nu l-au verificat. O sută de porci au fost ucişi acolo şi îngropaţi, iar Parchetul Călăraşi a deschis dosar penal. Iarba poligonului a rămas, însă, păşune pentru animale, chiar şi după descoperirea virusului.
Sute de focare de pestă porcină în 12 județe
Sunt aproape 900 de focare în 12 judeţe, dar pesta porcină africană nu este încă o problemă de securitate naţională. Sunt dezinfectate drumurile de acces către focare, sunt ucişi porcii bolnavi, se fac anchete şi se adună comisii judeţene. Întârzie însă o soluţie unitară de stopare a epidemiei.
Experţii recomandă ca măsură preventivă uciderea porcilor din gospodării pe o rază de 10 kilometri, inclusiv în jurul fermelor neatinse de virus.