Antena Meniu Search
x

Vânătorii, uluiţi de numărul mare de animale sălbatice pe care sunt obligaţi să le ucidă: "Este o nebunie! Imposibil!"

Creșterea cotelor de vânătoare la mistreț pentru a evita extinderea pestei porcine a provocat scandal printre vânători.

Creșterea cotelor de vânătoare la mistreț pentru a evita extinderea pestei porcine a provocat scandal printre vânători.

Reprezentanții unor asociații cinegetice susţin că vânătoarea mistreților în 3 luni de zile de la emiterea ordinului (august 2018) este practic imposibilă și tehnic vorbind nu se poate realiza.

De exemplu, în județul Neamț, în urma emiterii ordinului, cota de intervenție pentru vânătoare la mistreț a crescut cu 842 exemplare față de 766 cât au fost aprobate pentru cota de recoltare în perioada 15 mai 2018 – 14 mai 2019. Aceleași asociații de vânătoare acuză ministerul Apelor și Pădurilor că ordinul nu poate fi pus în aplicare și este „făcut din birou, de oameni care n-au fost în viața lor la vânătoare”, informează presa locală.

“Este o nebunie! Noi avem vreo 60 de vânat. Calculul ăsta este făcut și pentru zone în care nu se vânează. Din 12.000 de hectare de fond cinegetic pe care le avem noi la asociație, 1.500 sunt luciu de apă, iar mistreți pe luciul de apă nu există. Și aproape 4.000 de hectare sunt în parcul național unde nu se vânează. Până când de pe islazuri nu se retrag stânele nu poți face vânătoare. Mistrețul este un animal nocturn. Ca să faci selecție la mistreți trebuie să vânezi noaptea… Ți se cere să faci vânătoare fără să disloci efectivele… la pândă, la dibuit… Este o aberație acest ordin. Vânătoarea nu este o știință exactă. Nu mă duc la cules de porumb. Lucrul acesta nu este realizabil la nivel național. În fondurile unde sunt culturi agricole nu se poate face vânătoare. Nici nu se fac vânări la goană până nu cade vegetația. Este periculos. Mistrețul nu este iepure. Încă o dată spun că este o aberație făcută de unii din birouri care n-au fost la vânătoare în viața lor. Trecând peste faptul că nu este deontologic să ucizi așa fără noimă și fără niciun sens. Ne spune în ordin să nu hrănim mistreții, dar eu în contractul pe care îl am cu ITRSV-ul îmi spune că trebuie să asigur o cotă de hrană. Acum ce fac? Hrănesc sau nu hrănesc? Dacă nu faci vetre de mâncare unde ai locuri de pândă, nu poți împușca la pândă și așa mai departe”, a explicat Raul Papalicef, de la Asociația “Lupul Cenușiu”.

Vânătorii spun că nu este atât de urşor de făcut, pe cât e de scris.

“Nu este chiar așa de ușor de dus la îndeplinire cum ar putea părea. Acolo spune că vânătoarea este permisă prin toate metodele legale, care înseamnă pândă, dibuit, goană, iar goană nu se poate face până nu pică frunza. Adică se poate face așa ca să ne aflăm în treabă, să agităm toate animalele să le fugărim dintr-o parte în alta, dar nu folosește la nimic și, mai mult rău ar putea să facă și este foarte periculos să tragi în tufișuri sau într-o zonă în care nu vezi foarte clar. Când tragi cu arma răspunzi pentru unde se duce glonțul ăla. E greu să faci și pândă și dibuit pentru aceste animale au activitate nocturnă. Ziua le găsești mai greu. Numărul este foarte mare la cota asta suplimentară. Deci noi avem cota aprobată în mai de 239 și acum ne-au mai suplimentat cu 200”, a spus ing. Doru Băluț, de la Biroul de vânătoare al Direcției Silvice Neamț.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Vânătorii, uluiţi de numărul mare de animale sălbatice pe care sunt obligaţi să le ucidă: "Este o nebunie! Imposibil!"