Controverse, după ce autorităţile au propus ca elevii care nu chiulesc să fie remuneraţi
Propunere controversată pentru elevi: de la anul, copiii ar putea fi plătiţi să meargă la şcoală. Câte 10 lei ar primi de la Guvern, pentru fiecare zi fără absenţe, potrivit unui anunţ publicat chiar de consilierul premierului.
De Redactia Observator la 01.07.2019, 21:50Propunere controversată pentru elevi: de la anul, copiii ar putea fi plătiţi să meargă la şcoală. Câte 10 lei ar primi de la Guvern, pentru fiecare zi fără absenţe, potrivit unui anunţ publicat chiar de consilierul premierului. Deşi ideea apare negru pe alb şi pe site-ul Partidului Social Democrat, guvernanţii nu par prea convinşi de ea. Pe unii chiar îi amuză.
În noul an şcolar, elevii ar putea fi răsplătiţi pentru fiecare zi petrecută la ore. 10 lei ar urma să primească zilnic un copil care frecventează toarte cursurile. Un simplu calcul arată că, la finalul lunii, pentru aproximativ 20 de zile de şcoală, un elev conştiincios s-ar putea alege cu 200 de lei. În ţară, părinţii fac deja planuri.
Anunţul surpriză a fost publicat pe pagina de Facebook a lui Cristian Socol, profesor la ASE, considerat unul dintre strategii economici ai PSD. Dar a fost şters ulterior.
Totuşi, măsura apare în continuare pe pagina de internet a partidului, sub semnătura lui. Deocamdată, doar elevii din clasele 1-4 ar putea primi astfel de vouchere.
"Plata se va face la începutul lunii următoare. În anul școlar 2019-2020, voucherele vor fi acordate elevilor din ciclul primar, iar începând cu anul școlar 2020-2021 și celor din învățământul gimnazial", este anunţul autorităţilor.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Opinia mea personală este că nu trebuie premiată normalitatea. E premiată excelenţa. Adică dacă vine o propunere de a premia elevii care obţin rezultate foarte bune, excepţionale, la învăţământ, la olimpiade, n-aş avea nimic împotrivă. Dar să-i premiem pe cei care vin la şcoală, mi se pare cam nepotrivit. Nu cred că aş fi de acord cu aşa ceva
Eugen Teodorovici, preşedinte executiv PSD: Programul de guvernare va fi adaptat în funcţie de anumite nevoi pe care economia de azi din România le impune. Doi la mână, acelea au fost propuneri venite din partea structurilor locale, departamentele de la partid care au făcut anumite propuneri pentru a fi analizate şi vom vedea exact dacă ele se vor susţine bugetar
Surse din cadrul PSD spun însă că iniţiativa nu va fi aplicată, ci doar analizată pentru viitor. Programul de guvernare are statut de lege şi nu poate fi modificat decât cu un posibil vot în Parlament.