Avertisment al specialiştilor în legătură cu criza şobolanilor din Bucureşti: "Femelele devin mai agresive şi putem fi muşcaţi mai uşor"
Nu vă îngrijoraţi, totul este bine! Este mesajul Primăriei Bucureşti, venit în timp ce şobolanii invadează Capitala, iar bucureştenii caută de capul lor soluţii să scape de rozătoare. În vreme ce oficialii ne spun că nu sunt chiar aşa de mulţi, specialiştii avertizează că problema ar putea scăpa de sub control.
De Andre Rotaru la 29.07.2021, 21:17- Primarul Capitalei dă vina, pentru şobolanii din Bucureşti, pe criza gunoaielor din Sectorul 1.
Nicuşor Dan, primar Bucureşti: În opinia mea nu există o creştere a numărului de rozătoare, o creştere semnificativă faţă de anii precedenţi.
Robertina Dumitru, manager firmă de deratizare: Astăzi am avut o solicitare din partea unei doamne din Sectorul 1, în zona Chitila, care chiar era crizată şi spunea că ea se urcă în maşină şi pleacă de acasă şi să venim urgent pentru că s-a trezit nas în nas cu un şobolan destul de mare.
În timp ce lupta cu şobolanii pare prea grea pentru Primărie, iar numărul rozătoarelor este în creştere, oamenii iau problema în mâinile lor şi sună la firmele de deratizare.
Robertina Dumitru, manager firmă de deratizare: În ultima perioadă am fost solicitaţi de mai multe administraţii de blocuri, mai mult pe Sectorul 1, dar şi în Sectorul 2, 3 şi 6.
Şi în magazinele de bricolaj "armele" împotriva şobolanilor sunt la mare căutare.
Alexandru Scarlat, director adjunct magazin de bricolaj: În perioada aceasta, staţia de intoxicare este cel mai solicitat produs pentru a combate rozătoarele. În perioada de vară cererea creşte cu undeva la 30% faţă de perioada normală a anului.
Primarul Capitalei dă vina, pentru şobolanii din Bucureşti, pe criza gunoaielor din Sectorul 1
Cum în ultimele luni şobolanii au avut la discreţie mâncare pe străzile din Capitală, vremea a fost călduroasă şi umedă, iar operaţiunile de deratizare au lipsit, specialiştii spun că Bucureştiul s-a transformat astfel într-o adevărată pepinieră pentru rozătoare.
În teorie, o femelă şobolan poate naşte sute de pui într-un an, iar mai mulţi înseamnă şi mai agresivi.
Robertina Dumitru, manager firmă de deratizare: Ele intră într-un conflict, într-o concurenţă şi devin mai agresive. Devin mai agresive pe spaţiile lor, pe teritoriile pe care şi le dispută între ele. Acum, din cauză că sunt atât de stresate, putem fi muşcaţi foarte uşor.
Iar asta poate duce la probleme medicale serioase: rabie, leptospiroză, infecţii cu hantavirus sau tetanos, toate extrem de periculoase. Primarul dă vina pe scandalul gunoaielor.
Nicuşor Dan, primar Bucureşti: Am avut şi o conjunctură nefericită cu gunoaie pe stradă, luni de zile, astfel că suntem în această situaţie.
Specialiştii din Primărie recunosc, neoficial şi cu jumătate de gură, că habar n-au câţi şobolani sunt în Bucureşti pentru simplul motiv că nu s-ar fi făcut nicio monitorizare în acest an.