Balul Însuraţilor din Mureş, motiv de sărbătoare pentru localnici. Iubitorii de tradiţie au îmbrăcat costumele populare vechi de sute de ani
Muzică, distracţie şi voie bună. De asta au avut parte zeci de locanici din comuna Ideciu de jos, judeţul Mureş, la "Balul Însuraţilor". Iubitorii de tradiţie au renunţat pentru câteva ore la hainele moderne şi au îmbrăcat cu mândrie straiele populare vechi de sute de ani. Bineînţeles, între două hore, oamenii s-au bucurat şi de bucate alese, pregătite după reţete autentice.
De Redactia Observator la 28.01.2024, 11:47- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Pe acorduri de vioară, umăr lângă umăr şi îmbrăcaţi în straie tradiţionale vechi de sute de ani, petrecăreţii s-au distrat pe cinste la Balul Însuraţilor. Un eveniment cu tradiţie, păstrat din moş-strămoşi.
Valerian Cristea, organizator: În luna ianuarie se ţine întotdeauna. Lumea vine cu costum popular, cu ie. Cum se obișnuiește de obicei în zilele noastre. Cei însuraţi. Mai vin şi tinerii ca să vadă şi ei ceea ce facem noi. Să se obișnuiască.
Diana Tişe, cântăreaţă: Este o tradiţie frumoasă, cânt toţi oamenii satului se adună împreună şi se bucură şi sărbătoresc tradiţia noastră şi folclorul românesc.
Iar când spunem folclor românesc, spunem, bineînţeles, costume populare. Cusute manual şi confecţionate din pânză de casă, cu modele florale sau cu alte forme geometrice.
Lucica Tişe: Noi iubim tradiţia şi costumul popular. Al meu, de exemplu, este cusut de mama mea.
Diana Tişe, cântăreaţă: Toate costumele sunt făcute de către bunica mea, manual. Fiecare este original. fiecare este diferit.
Lucian Feier, primar comuna Ideciu de Jos: Suntem cu toţii obligaţi moral ca să ducem aceste tradiţii mai departe.
Şi pentru că tradițiile şi meşteşugurile româneşti merg mână în mână cu mâncarea, din meniu nu au lipsit nici bucatele alese, pregătite chiar de petrecăreţi.
Mariana Pop, localnic: Chifteluţe, un drob, chiar dacă nu-i paştele merge şi de Balul Însuraţilor. Avem şniţel, ardei, roşii.
Lucica Tişe: Ne-am pregătit cu bucate alese tradiţionale. De la porcul tăiat din curtea noastră şi vinul făcut acasă.
Valerian Cristea, organizator: Vin cu mâncăruri alese, cu bucate, cu mâncare cu tot ce poţi să pui pe masă.
Evenimentul "Balul Însuraţilor" din comuna Ideciu de Jos a a ajuns la a treia ediţie şi este organizat în fiecare an, la sfârşitul lunii ianuarie.