Bani în plus de la Guvern pentru repararea rețelei de apă caldă și căldură din București
Premierul interimar Nicolae Ciucă a anunțat că va aloca bani Primăriei București pentru a spori capacitatea echipelor care efectuează reparații la rețeaua de termoficare. Astfel, speră prim-ministrul, va fi scurtat timpul în care bucureștenii nu au apă caldă și căldură, o situație tot mai frecventă.
De Daniel Murărescu la 11.12.2020, 16:23- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
- Pierderi de 2.500 de tone de apă pe oră, față de doar 800, acum patru ani
- Avariile la rețeaua de termoficare sunt atât de severe, încât inginerii pompează cantități uriașe de apă în sistem
Record de clădiri fără căldură şi apă caldă în Bucureşti. 3.400 de imobile, cele mai multe dintre ele blocuri de locuinţe, au avut caloriferele reci în ultimele 24 de ore. Explicaţiile sunt aceleaşi - reţeaua este veche şi o cantitate uriaşă de apă fierbinte se pierde pe traseu. În problemă a intervenit și premierul interimar Nicolae Ciucă.
"După finalizarea şedinţei de Guvern l-am rugat pe domnul primar general Nicuşor Dan, i-am invitat pe reprezentanţii Termoenergetica şi Elcen să participe la activitate, prefectul Capitalei şi împreună cu domnul ministru al Economiei şi ministrul Administraţiei şi Internelor am avut o discuţie cât se poate de aplicată pe acest subiect. Am luat cu toţii act de toate problemele cu care se confruntă, nu este o situaţie deloc uşoară, sunt aspecte care vor trebui rezolvate în timp, dar astăzi am identificat împreună cu Ministrul Finanţelor suma necesară astfel încât să putem să sporim capacitatea de intervenţie a echipelor de mentenanţă şi reparaţii şi în felul acesta vom aloca banii necesari Primăriei Capitalei ca să poată să achiziţioneze acest serviciu din mediu privat şi astfel echipele Elcen împreună cu cele de la Termoenergetica să poată să fie permanent în teren şi să scurtăm cât de mult se poate timpul în care cetăţenii nu vor avea apă caldă şi căldură", a declarat Nicolae Ciucă.
Pierderi enorme de apă în rețeaua primară
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a afirmat că, dacă în urmă cu patru ani pierderile în reţeaua primară a Capitalei erau de 800 de tone pe oră, acum au ajuns la 2.500 de tone pe oră.
"Bucureştenii trebuie să ştie că totul pleacă de la reţeaua primară a municipiului Bucureşti. Eu spun acest lucru încă de când am venit la Guvern. Ca să faceţi un termen de comparaţie, în urmă cu patru ani de zile pierderile în reţeaua primară a municipiului Bucureşti erau de 800 de tone pe oră. Astăzi, după patru ani de mandat al fostului primar, pierderile sunt de 2.500 tone pe oră. Acolo a ajuns neinvestiţia, nepăsarea, acolo a ajuns reţeaua de termoficare a Bucureştiului. De aici trebuie să plecăm şi de aici trebuie să facem eforturi ca în această iarnă reţeaua de termoficare şi întreg sistemul de termoficare al Bucureştiului să poată fi ţinut în stare de funcţionare şi în echilibru", a afirmat Virgil Popescu.
Mai mult, acesta a explicat că problemele din această perioadă sunt date de o avarie la centrala sud a ELCEN.
"A fost o avarie la centrala sud a Elcenului în acest weekend, o avarie care s-a produs tocmai din cauza pierderilor foarte mari, a fost supraturată pentru a putea băga agent termic în reţeaua Bucureştiului şi automat de aici a fost supraturată, scurtcircuit, s-a oprit staţia de 6 Kv. De acolo a plecat practic această lipsă de energie termică în această perioadă. A fost reparat, a fost remediată în cel mai scurt timp, în două zile a fost pusă înapoi, este în curs de încărcare turbina de la CET Sud spre capacitatea maximă, apa de încălzit a ajuns la 75 de grade în acest moment, cred că până luni totul revine în normal la CET Sud şi în paralel trebuie să găsim şi soluţii în aşa fel încât să mărim capacitatea de producere a energiei termice în Bucureşti pentru a suplini aceste pierderi imense care sunt în reţeaua de termoficare pentru că iarna asta, vrem, nu vrem, trebuie să o trecem aşa", a mai afirmat ministrul Economiei.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că în urma discuţiei avute cu premierul interimar a fost reconfirmat planul pe termen lung de redresare a sistemului termic al Bucureştiului.
"Unul din obiectele discuţiei pe care le-am avut cu primul-ministru a fost reconfirmarea planului pe termen lung de redresare a sistemului termic al municipiului Bucureşti. Adică zona de producţie, aşa cum a spus domnul ministru, 370 de milioane de euro pentru centrale noi (….) din partea de modernizare a reţelei - 300 de milioane de euro bani europeni, 200 de milioane de euro PNRR, total 500 de milioane de euro, ceea ce ajunge cam pentru o treime din reţea, dar ştim care este partea din reţea cea mai afectată şi pe care pierderile sunt cele mai mari", a spus Nicuşor Dan.
Repari rețeaua într-o parte, "crapă" în alta, explică Nicușor Dan
El a explicat că, dacă în vară ar fi fost înlocuită o suprafaţă de 100 de metri de conductă, acest lucru s-ar fi simţit în această perioadă.
"De-a lungul timpului, ELCEN a tras semnale de alarmă asupra degradării constante a reţelei. Ce se poate face? Poţi să faci înlocuiri de reţea de avarie, care sunt obligatorii, sunt găuri mari care apar, ceea ce Termoenergetica face azi, însă per total ele nu fac decât să rezolve pentru o zi, două zile, o săptămână, două săptămâni pentru că presiunea e aceeaşi, acel segment de conductă este suprasolicitat şi va crăpa în altă parte. Ce trebuia să facă administraţia în această vară şi nu a făcut, era prin echipele pe care le are să înlocuiască de ordinul a 100 de metri de conductă cu conductă nouă şi asta s-ar fi simţit. Din păcate, nu putem să facem asta azi. Să înlocuieşti unul, doi, trei metri de conductă durează o zi şi asta înseamnă să decuplezi cinci, şase blocuri şi e suportabil şi oricum obligatoriu, dar să înlocuieşti 100 de metri înseamnă să decuplezi zece blocuri o săptămână, două, ceea ce nu se poate face iarna", a transmis primarul Capitalei.