Banii pentru creșă, promisiune pe hârtie. În lipsa unor norme de aplicare, angajatorii se tem de eventuale controale de la ANAF
Teoretic, unde-i lege, nu-i tocmeală! Doar că la noi multe reguli rămân doar pe hârtie. În realitate, nimeni nu le aplică. Şi avem un nou exemplu astazi: Legea prin care angajatorii pot acoperi cheltuielile salariaților cu grădinița sau creșa. Patru luni au trecut de la publicarea în Monitorul Oficial şi încă nu avem norme de aplicare. În lipsa lor, angajatorii evită să acorde acest beneficiu de teama controalelor.
De Andra Mitu la 09.03.2021, 20:35- Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, însă încă nu are norme de aplicare.
- În lipsa normelor de aplicare, angajatorii nu vor să acorde acest beneficiu de frica controalelor Fiscului.
La stat sau privat, potrivit legii, companiile pot suporta cheltuielile pe care angajatii lor le au cu grădiniţa sau creşa, în limita a 1.500 de lei pe lună. Ulterior, firmele îşi pot deduce cheltuielile din impozitul pe profit, datorat statului. Doar că de la teorie la practică e cale lungă.
Cornel Grama, consultant fiscal: ”Legea este deocamdată aşa pe hârtie. Probabil nu a fost o prioritate din moment ce nu apar niște proceduri de aplicare, pentru că textul este așa, lăsat la voia interpretarii în Codul Fiscal”.
În lipsa normelor de aplicare angajatorii nu vor să acorde acest beneficiu de frica controalelor Fiscului.
Angajatorii se tem de eventuale controale de la ANAF
Director HR multinaţională: ”Am avut solicitari din partea angajatilor de la Bucureşti dar le-am transmis că până nu ies normele de aplicare şi nu este ceva clar, noi nu putem să aplicăm această lege. Oricând poate sa vină şi să spună că "nu aşa trebuia făcut". Ca să putem reţine din impozitul pe salarii, ar trebui sa avem și posibilitatea și modificarea în declarația 112. Eu nu am văzut aşa ceva”.
Costel Gâlcă, avocat piaţa muncii: ”Din practică au rezultat foarte multe situații care nu par să fie acoperite de către textul de lege, iar angajatorii se tem în acest moment de eventuale controale ulterioare de la ANAF”.
La mijloc sunt însă părinţii. Puteau beneficia de sprijin încă de la începutul anului.
Mămică: ”Ar fi foarte bine pentru noi. Momentan nici nu-mi stă la creşa privată, dar e undeva la 2.000 lei pe lună”.
Aşa cum a fost gândită legea, poate fi aplicată doar de companiile mari, plătitoare de impozit pe profit. Doar că în România 80% dintre firme sunt microîntreprinderi, ceea ce înseamnă ca angajaţii din aceste firme nu beneficiază de aceasta facilitate.
Până în acest moment ministerul de Finanţe nu a comentat situaţia.