Băuturile răcoritoare cu un conţinut mult prea mare se zahăr se vor scumpi cu până la 90%
Obezitatea infantilă este o problemă pe care nimeni nu o mai poate nega! Tocmai de aceea, senatorii vor suprataxarea băuturilor răcoritoare, în funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţin.
De Redactia Observator la 05.12.2018, 17:11Obezitatea infantilă este o problemă pe care nimeni nu o mai poate nega! Tocmai de aceea, senatorii vor suprataxarea băuturilor răcoritoare, în funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţin. Dacă proiectul trece şi de Camera Deputaţilor, sucurile vor costa mai mult. Nici producătorii nu vor scăpa uşor.
Sucurile cu zahăr sunt considerate de specialişti la fel de periculoase precum ţigările şi alcoolul. Este motivul pentru care parlamentarii vor să introducă o acciză pentru această categorie de alimente.
O astfel de taxă suplimentară ar putea fi introdusă şi la noi. Producătorii ar putea plăti între 56 şi 80 de lei pentru fiecare sută de litri de suc, în funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţine.
Limonadă, suc de clementine, suc de struguri şi suc de portocale. Toate aceste băuturi din comerţ conţin cu mult peste 8 grame de zahăr la suta de mililitri. Aşa că, dacă acest proiect va deveni lege, toate ar putea fi taxate cu 80 de lei pe hectolitru.
După introducerea accizei, preţul răcoritoarelor s-ar putea dubla, iar vânzările vor scădea la jumătate, estimează Asociaţia Băuturilor Răcoritoare din România
O sticlă de doi litri de băutură carbogazoasă putea costa, în aceste condiţii, zece lei. Iar o cutie de un litru de suc de fructe ar ajunge la 13 lei. Prin comparaţie, în Marea Britanie, după introducerea acestei taxe, sucurile s-au scumpit cu aproape 20%.
Iniţiatorul proiectului, senatorul USR Adrian Wiener, susţine contrariul.
Adrian Wiener, senator USR: Nicăieri în Europa, unde s-a instituit o astfel de taxă, Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Portugalia, Ungaria TAIE firmele producătoare nu au dat faliment. Dimpotrivă, şi-au menţinut cota de vânzări nu cu produse mai scumpe, ci mai sănătoase.
Anual, un român bea 70 de litri de sucuri acidulate, potrivit statisticilor oficiale. Este cel mai mare consum din Estul Europei. Iar asta se reflectă din plin în starea noastră de sănătate, atrag atenţia specialiştii.
Florin Bălănică, nutriţionist: Avem de-a face cu un lanţ. Consum zahăr în exces, evident că mă îngraş. Cresc şansele de a face diabet, hipertensiune şi cresc şansa de a face 13 forme de cancer.
În total, pe zi, un român consumă 70 de grame de zahăr, echivalentul a 14 linguriţe. Asta, în condiţiile în care consumul recomandat de medici este de doar 20 de grame zilnic.