Bizonii, o afacere cu clienți în toată Europa
Afacerile cu bizoni înfloresc de la un an la altul în România. În doar câţiva ani, am ajuns să avem cea mai mare fermă cu abator autorizat din Europa. Un om de afaceri austriac a găsit în judeţul Bihor terenul şi clima ideale pentru a face profit.
De Redactia Observator la 30.05.2019, 22:13Afacerile cu bizoni înfloresc de la un an la altul în România. În doar câţiva ani, am ajuns să avem cea mai mare fermă cu abator autorizat din Europa. Un om de afaceri austriac a găsit în judeţul Bihor terenul şi clima ideale pentru a face profit. Exportă carnea fragedă şi fără colesterol în toată Europa, însă comenzile curg şi din ţară.
Pe câmpurile de la Salonta, la 40 de kilometri de Oradea, pasc în linişte peste 700 de bizoni. Au fost aduşi de departe, din Germania şi Danemarca, dar s-au adaptat repede pe pământ românesc.
Un austriac deţine, la Salonta, cea mai mare fermă de bizoni din Europa
Pentru o carne fragedă, fiecare bizon are nevoie de cel puţin un hectar de libertate şi de multă iarbă sălbatică.
Hannes Bohinc, proprietar fermă: În Salonta am găsit cel mai bun loc. Această afacere creşte deja în România. Avem patru parteneri şi vindem în mai multe ţări din Europa
Ca să ajungă aici, patronul austriac a investit 20 de milioane de euro. Aşa a devenit, în cinci ani, proprietarul celei mai mari ferme de bizoni din întreaga Europă.
Un astfel de exemplar costă între 3.000 şi 6.000 de euro. Bizonii pot atinge şi o tonă, dar sunt sacrificaţi când au 600 de kilograme, iar carnea lor e mai fragedă.
Trei ani durează până pot fi valorificaţi. Dar aşteptarea merită, pentru că, în străinătate, un kilogram de muşchi de bizon costă şi 100 de euro.
Deocamdată, la noi, această delicatesă rămâne un produs de nişă.
Emilian Truţă, responsabil ferma: Vă dau un exemplu paralel, vita angus. Până acum 10 ani nu ştia nimeni de ea, acum se vinde la tonă. Aşa va fi şi bizonul, dar nu va ajunge niciodată la nivelul angusului
Carnea de bizon de la Salonta se vinde în carcasă, direct din fermă, cu 10 euro kilogramul. A ajuns şi în meniurile restaurantelor locale, unde se prepară sub formă de burgeri, friptură sau gulaş.
Miroslav Jabloncsik, proprietar restaurant: Carnea de bizon are o structură foarte interesantă şi foarte plăcută la gust. Are şi un pic de vânat şi de vită şi un pic de miel. Se cere foarte bine şi merge foarte bine
Dacă un burger de bizon costă 36 de lei, un steak ajunge şi la 200 de lei. Reţeta succesului a fost împrumutată şi în Sibiu, dar şi în judeţul Cluj, unde un alt investitor austriac creşte 500 de bizoni.