Bolnavii de hepatită riscă să rămână fără tratamente decontate de stat
Un scandal uriaş riscă să afecteze mii de bolnavi de hepatită, care primesc tratamente decontate de stat. O sută de medici de familie din Bucureşti se tem acum să mai prescrie tratamente, după ce au fost acuzaţi că au tratat ilegal pacienţi şi li s-a cerut să returneze sute de mii de lei statului.
De Redactia Observator la 01.07.2019, 22:21Un scandal uriaş riscă să afecteze mii de bolnavi de hepatită, care primesc tratamente decontate de stat. O sută de medici de familie din Bucureşti se tem acum să mai prescrie tratamente, după ce au fost acuzaţi că au tratat ilegal pacienţi şi li s-a cerut să returneze sute de mii de lei statului. Medicii spun că vina este a comisiilor care aprobă dosarele şi vor să dea Casa de Sănătate în judecată.
Marina Pârcălabu, vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie din România: Am si un coleg cu peste 90 de mii de lei de returnat, teoretic, că practic nu avem cum, intrăm în faliment. Cum adică să mă duc să plătesc tratamentul pe care l-a înghiţit omul bolnav şi valoarea lui a încasat-o farmacia
Acest medic din Bucureşti este acuzat că, timp de doi ani, ar fi eliberat ilegal reţete compensate pentru pacienţii cu hepatită cronică. O boală cu incidenţă mare în România, al cărui tratament poate ajunge la câteva mii de lei pe an pentru un singur bolnav.
În România, peste un milion de persoane suferă de hepatită cronică, însă doar nouă mii beneficiază de tratament gratuit. Dosarele medicale sunt aprobate de comisiile de specialitate de la Casa Naţională de Sănătate.
La controalele simultane făcute de Corpul de Control şi de Casa de Sănătate Bucureşti, s-au găsit nereguli în aceste dosare.
Fie pacienţii nu au scrisori medicale, fie scrisorile sunt semnate de alţi specialişti decât cei prevăzuţi de lege, fie conţin tratamente în afara protocoalelor.
Pentru aceste erori, sunt buni de plată medicii care au semnat reţetele, şi nu Casa Naţională care a aprobat dosarele.
Gheorghe Alexandrescu, vicepreşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov: Aceste scrisori medicale se depun la dosar şi practic şi medicului de familie îi revine o simplă copie xerox după această decizie
Cât timp este un conflict între medici şi Casa de Sănătate, bolnavii nu-şi mai primesc pastilele.
Marinela Debu, preşedinta Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România: Ne e teamă foarte tare că medicii nu vor mai dori să prescrie aceste prelungiri la medicamente
Medicii sunt hotărâţi să clarifice situaţia în instanţă pentru ca pacienţii lor să nu aibă de suferit şi să-şi primească la timp tratamentul. 40 de cadre medicale din Bucureşti au făcut deja contestaţii.