Bradul de 500 de ani din Munţii Cindrel concurează pentru titlul de Arborele European al Anului 2020
Un brad multisecular din judeţul Sibiu concurează pentru titlul de Arborele European al Anului 2020. Ca să vă faceţi idee cât de mare este copacul, imaginaţi-vă că poate fi cuprins - cu greu - de şapte oameni.
De Redactia Observator la 22.01.2020, 17:30Un brad multisecular din judeţul Sibiu concurează pentru titlul de Arborele European al Anului 2020. Ca să vă faceţi idee cât de mare este copacul, imaginaţi-vă că poate fi cuprins - cu greu - de şapte oameni.
Ce-i drept, bradul are concurenţă puternică. În competiţie sunt înscrişi 15 copaci din întreaga Europă, fiecare cu poveştile şi legendele lui. Românii cred, însă, că bradul de peste 300 de ani, cel mai bătrân copac din Munţii Cindrel, are mari şanse să fie câştigător.
La 15 kilometri de localitatea Gura Râului, în Munţii Cindrel, se află un brad multisecular. Are peste 30 de metri înălţime şi un diametru - la bază - de trei metri.
Se spune că o legendă transmisă din generaţie în generaţie protejează copacul supranumit Bradul Uriaş sau Paznicul Cibinului.
Ghita Calin, primarul din Gura Raului: Un ciobanas care avea cateva oite s-a adapostit cu ele de tunete de fulgere si a adormit cu capul in cojoc, iar cand s-a trezit nu si-a mai gasit oile. Atunci a inceput sa planga, ca si-a pierdut oile, s-a urcat in varful bradului si le-a zarit intr-o poienita. A venit acasa si a povestit parintilor ce s-a intamplat, iar parintii au povestit in sat localnicilor iar acestia si au spus cu totii si-au propus ca acest brad sa nu fie taiat niciodata.
Impunătorul brad concurează într-o competiţie cu alţi 15 copaci din toata Europa. Printre ei se numără Plopul singuratic din Federaţia Rusă, Arborele Vrăjitoarei din Irlanda sau Arborele libertăţii din Belgia. Desemnarea castigatorului se face pe site-ul unei Asociaţii de mediu, iar votul va începe la 1 februarie.
Bradul uriaş este principalul punct de atracţie din Gura Râului, iar autorităţile de acolo cred ca localitatea lor va fi şi mai cunoscută acum, datorită acestui concurs.
Gheorghe Calin, primar Gura Raului: Si noi avem Romania cu ce ne mandri avem frumusetile noastre si de ce sa nu intram intr-o competitie care ne poate clasa iar in topul tarilor si al localitatilor si de ce nu al tarilor din Europa.
Concursul a luat naştere în urmă cu un deceniu. Şi, de atunci, an de an, organizatorii caută în toata Europa arborii cu cele mai interesante poveşti.