Brânza de Ibăneşti şi novacul afumat, recunoscute la nivel european
Încă două produse româneşti vor deveni recunoscute la nivel european. Brânza de Ibăneşti şi novacul afumat din ţara Bârsei sunt în analiză la Bruxelles pentru atestare ca produse româneşti recunoscute şi protejate la nivel european
De Redactia Observator la 19.03.2015, 20:42Încă două produse româneşti vor deveni recunoscute la nivel european. Brânza de Ibăneşti şi novacul afumat din ţara Bârsei sunt în analiză la Bruxelles pentru atestare ca produse româneşti recunoscute şi protejate la nivel european
Telemeaua de Ibăneşti va fi al doilea produs atestat şi protejat la nivel european, iar certificarea ar putea fi gata de luna viitoare. Producătorii spun că au avut succes cu marfa la toate târgurile internaţionale la care au participat.
Alături de aceasta sunt pe cale de a fi desemnate produse protejate la nivel european şi Novacul afumat din Ţara Bârsei sau Salamul de Sibiu. Dar Ministerul Agriculturii are în lucru dosare pentru certificarea altor 12 produse, cum ar fi Brânza de Covurlui, Scrumbia afumată de Dunăre sau Cârnaţii de Pleşcoi.
Certificarea aduce mai multe avantaje producătorilor. Niciun alt stat membru nu poate să producă acestă marfă sub denumirea certificată, iar promovarea se poate face prin accesarea de fonduri europene.
România are un singur produs certificat şi recunoscut la nivel european: magiunul de Topoloveni. Ţara noastră este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la atestarea de produse specifice protejate la nivel european. Cele mai multe astfel de produse provin din Italia şi Franţa.