Brânzeturi fără lapte! Ce conţin anumite tipuri de brânză, pentru a rămâne proaspete pe raft cât mai mult timp
Laptele din telemea a fost înlocuit de prafuri şi ulei de palmier. Mâncarea de import nu mai respectă reţeta tradiţională.
De Redactia Observator la 30.03.2018, 20:52Laptele din telemea a fost înlocuit de prafuri şi ulei de palmier. Mâncarea de import nu mai respectă reţeta tradiţională. Pe piaţă, am găsit brânzeturi din grăsimi toxice, periculoase pentru organism.
Reporterii Observator au ales trei tipuri de brânză. Un sortiment mai scump, cumpărat de la producătorii locali şi alte două mai ieftine, aduse din import. Diferenţele sunt vizibile. Şi nu sunt puţine.
Puteţi testa singuri, acasă, dacă brânza pe care aţi cumpărat-o este sau nu sănătoasă. Dacă se dizolvă în apă, înseamnă că este făcută din prafuri şi uleiuri vegetale.
Nu este necesar un test de laborator pentru a ne convinge că, de fapt, unele tipuri de brânză au doar urme de lapte. Rezultatul experimentului nostru demonstrează acest lucru.
Brânza cumpărată de la producători a rămas intactă. Cea care conţine conservanţi pluteşte, iar cealaltă este pe cale să se dizolve.
O altă metodă prin care putem verifica ce consumăm este topirea brânzei într-o tigaie. În cazul nostru, brânza proaspătă a rămas aproape la fel. Cealaltă s-a evaporat.
Lygia Alexandrescu, nutriţionist: "Brânză de proastă calitate, care nu are deloc lapte. Este, practic, un amestec de uleiuri: ulei de palmier, compuşi din soia, apă multă şi sare, bineînţeles."
Aşa rămân proaspete, pentru mult timp, pe rafturile magazinelor.
Lygia Alexandrescu, nutriţionist: "Avem impresia că mâncăm sănătos, că mâncăm o brânză proaspătă, dar, de fapt, mâncăm nişte polimeri, nişte grăsimi hidrogenate, extrem de toxice şi extrem de nocive pentru sistemul cardio-vascular."
În 2017, doar în Capitală Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a primit peste o sută de reclamaţii, cele mai multe legate de calitatea îndoielnică a unor produse, dar şi de termenul de valabilitate.