Brazi abandonaţi pe marginea drumului. Oamenii legii promit amenzi usturătoare
După perioada sărbătorilor a început festivalul brazilor abandonaţi pe străzi. Deşi sunt zeci de puncte de colectare unde pomii pot fi duşi, comoditatea îi împiedică pe oameni să îi ducă la reciclat. Mare atenţie însă, cei care aruncă bradul la întâmplare riscă amenzi de până la 6.000 de lei.
De Andreea Milea la 06.01.2021, 22:09- Mulţi oameni ajung să lase brazii de Crăciun la colţ de stradă
- Cei care se debarasează de brazi în locurile nepermise riscă o amendă de până la 6.000 de lei
Brazii care ne-au bucurat zilele de sărbătoare sunt acum abandonaţi pe marginea drumului. De pe străzi se strâng camioane de brazi.
Mihaela Tudose, dispecer firmă de salubritate: De azi de dimineaţă am strâns două maşini pline de brazi. E o perioadă foarte aglomerată. Toată luna lui ianuarie colectăm brazi.
''Majoritatea i-au pus lângă gard sau lângă locurile unde se depozitează gunoi. Eu de plastic am avut. Nu ajunge pe străzi şi poţi să îl foloseşti câţiva ani buni'', spune un om.
''Eu am brad natural acasă. Am contactat chiar ieri primăria sectorului şi am întrebat care e procedura ca să nu îl arunc pe stradă, să rămână. De la anul am vrea să luăm şi noi unul artificial'', declară o persoană.
''Eu am artificial. Este mai comod şi nu mai tăiem brazi, protejăm natura'', afirmă cineva.
Cei de la firma de salubritate spun că anul acesta au găsit mai mulţi brazi abandonaţi decât în anii trecuţi. Şi asta deşi doar în sectorul 6 sunt 22 de centre unde pomii pot fi duşi până la finalul lunii ianuarie.
Dan Ceauşescu, director firmă de salubritate: Abandonaţi peste tot: fie la pubele, fie lângă, la colţ de stradă, în diverse locuri neautorizate. Noi colectăm şi de acolo, că nu putem să lăsăm deşeurile abandonate. Faptul că foarte mulţi oameni au stat acasă, au investit în casă şi primul lucru a fost bradul.
Reciclarea brazilor de Crăciun
O altă variantă de reciclare ar fi în magazinele care oferă vouchere în schimbul brazilor
Corina Ştefan, reprezentant magazin de bricolaj: Primesc un voucher în valoare de 25 de lei. Ne asigurăm că ei sunt reutilizaţi corespunzător. Sunt transformaţi în compost sau paleţi. Practic prind viaţă.
În primele 3 zile, la un singur lanţ de magazine au ajuns 20.000 de brazi. Aici pomii sunt fie tocaţi si transformaţi în îngrăşământ, fie sunt folosiţi pentru materiale de construcţii.
''Mi se pare mai corect să se reutilizeze materialul la altceva decât să îl arunc în colţul străzilor să îi ia firma de salubritate. E al treilea brad, al treilea an'', spune cineva.
Anul trecut peste 100.000 de brazi au fost reciclaţi.