Brondoşii, colindătorii care poartă măşti şi fac zgomot ca să sperie spiritele rele
Ţinutul Cavnic, din Maramureş se mândreşte cu peisaje de-o frumuseţe rară, dar şi cu tradiţii vechi de sute de ani. Un exemplu ar fi brondoşii. Sunt colindători care poartă măşti şi fac zgomot ca să sperie spiritele rele.
De Redactia Observator la 15.12.2018, 12:17Ţinutul Cavnic, din Maramureş se mândreşte cu peisaje de-o frumuseţe rară, dar şi cu tradiţii vechi de sute de ani. Un exemplu ar fi brondoşii. Sunt colindători care poartă măşti şi fac zgomot ca să sperie spiritele rele. Copiii sunt încântaţi de acest obicei, iar locuitorii abia aşteaptă să-i primească în case. Se spune că le poartă noroc celor care le trec pragul.
Cu mic, cu mare, locuitorii din Cavnic pornesc la pas pe străzile oraşului. Colindă îmbrăcaţi în costume populare şi cu steaguri în mâini. Unii dintre ei sunt mascaţi, iar în jurul brâului poartă un ham pe care sunt prinse mai multe clopote. Ei sunt brondoşii.
Sar şi fac gălăgie ca să alunge spiritele rele. Este un obicei vechi de 300 de ani. Legenda spune că are legătură cu invazia tătarilor de la începutul anilor 1700.
Brondoş: Asta a inceput cand au venit tatarii peste noi. Cavnicarii s-au gandit sa faca ceva ca sa ii sperie. Au facut aceste clopote. Tatarii cand au auzit aceste zgomote foarte tari d ela clopote, s-au speriat si au fugit inapoi.
Iar anul acesta se predă ştafeta. Copiii intră în pielea brondoşilor şi duc, astfel, tradiţia mai departe.
Vladimir Petruţ, primar: Practic parintii predau copiilor hainelor, le fac costumatii si incep copiii sa duca traditia mai departe. Eu cred ca este un lucru minunat si unic in Romania.
Aşa vor colinda până la Bobotează. Se spune că brondoşii le poartă noroc celor care îi primesc în case de sărbători.