Bulgarii protestează, de două săptămâni, din cauza modului în care autoritățile au gestionat pandemia de coronavirus (Video)
Furia împotriva clasei politice bate teama de COVID în Bulgaria. În ciuda riscului de a se infecta, 50 de mii de oameni au protestat zilele trecute pe străzile Sofiei. Au ajuns la capătul puterilor şi îi acuză pe politicieni de corupţie şi de faptul că le pun viaţa în pericol. Pentru că, spun ei, sistemul medical nu are resurse să facă faţă pandemiei.
De Cristina Oprea la 21.07.2020, 22:57- Bulgaria a ajuns la circa 9.000 de infectări cu noul coronavirus.
Guvernanţii numără 18 mii de oameni. Protestatarii spun că sunt 50 de mii. Singura certitudine este că, în ultimele zile, piaţa din faţa Parlamentului de la Sofia e teatru de război. S-au aruncat coctailuri Molotov, intrarea în clădire a fost forţată, iar violenţele au devenit o obişnuinţă.
Protestele se reaprind în fiecare zi, în mai multe oraşe simultan. Oamenii cer demisia premierului Boiko Borisov, aflat la putere de 10 ani.
Suntem în Vidin, centrul administrativ al regiunii bulgare cu acelaşi nume, la sud de Calafat. E o comunitate mică, pe care politicienii nu pun mare preţ, mai ales că, fără locuri de muncă şi fără perspective, cei mai mulţi tineri au plecat de aici. Cei rămaşi se luptă cu neajunsurile cum pot. Acum, sărăcia e şi mai evidentă. Sistemul de sănătate a capitulat în faţa crizei Covid.
În lipsa unor investiții în infrastructura medicală sau resursă umană, spitalele din Vidin, cum este și cel de aici, au închis rând pe rând secțiile medicale. Oamenii spun că nu ar putea fi tratați de covid în orașul lor. Și se roagă ca măcar divinitatea să îi apere de virusul nemilos.
Medicii sunt copleşiti de probleme. Doar norocul a făcut ca până acum situaţia să nu scape complet de sub control. Ivo Gheorghiev lucrează de 20 de ani la Serviciul de Ambulanţă din Vidin. Din interior, face dezvăluiri cutremurătoare despre moartea unui coleg răpus de covid.
Ivo Gheorghiev, medic Ambulanţa Vidin: Un mare medic român de origine din Bulgaria, în timpul în care au încercat să închidă secţia de neurologie de la Vidin, el, de profesie neurolog, a zis "eu mă duc să sprijin, să nu închidă secţia de neurologie". Din păcate s-a infectat de covid, fiind la serviciu, şi a decedat.
Conform medicului bulgar, e greu de crezut, în aceste condiţii, că încă întâlnim oameni care nesocotesc regulile sau cred că virusul e o scorneală.
Ţara pare a fi în colaps. Toată nădejdea e în tineri, ne spune Valeri Nedialkov, jurnalist în ţara vecină.
Valeri Nedialkov, jurnalist: Problema e de corupţie. Ce e acum interesant e că au ieşit tinerii în stradă.
În ciuda riscurilor la care se expun în plină pandemie, oamenii sunt decişi să nu renunţe la a-şi căuta salvarea în stradă. Este a 13-a zi de proteste neîncetate. Numărul infectărilor cu covid a ajuns la aproape 9000 de cazuri. Iar medicii se tem că statistica nu reflectă realitatea, pentru că sistemul sanitar al Bulgariei nu poate face mai mult de 6.500 de teste pe zi.