Cafeaua decofeinizată. Câtă cofeină are de fapt, care sunt beneficiile
În ultimii ani, tot mai mulţi români au început să parieze masiv pe consumul de cafea decofeinizată, în speranţa că aceasta afectează mai puţin organismul.
De Redactia Observator la 08.05.2024, 15:13Vorbim, de fapt, despre un trend la nivel global, consumul de cafea decofeinizată fiind în creştere şi în alte ţări sau în diferite zone ale Planetei.
În principiu, vorbim despre o acţiune benefică pentru organismul uman, dar părerile specialiştilor sunt, mai degrabă, împărţite, mai ales că, ca oricare altă acţiune, şi consumul de cafea decofeinizată are avantaje şi dezavantaje.
Câtă cofeină conţine cafeaua decofeinizată
Reprezentanţii Uniunii Europene au impus o directivă conform căreia o cafea nu poate fi considerată decofeinizată în cazul în care conţine mai mult de 0,1% cofeină. Directiva respectivă a fost implementată şi în România, deci o cafea decofeinizată nu poate să conţină mai mult de 0,1% cofeină.
Pe de altă parte, există informaţii care arată că o cafea poate fi considerată decofeinizată dacă i s-a înlăturat cel puţin 97% din cofeina pe care o conţine în mod normal.
Cum se obţine cafeaua fără cofeină
În principiu, există mai multe procedee prin care se poate obţine cafea fără cofeină. Dar cele mai multe au în prim plan ideea de a spăla boabele de cafea în solvent, până când cofeina a fost extrasă din ele.
Pe de altă parte, este tot mai utilizat procesul prin care cofeina este înlăturată din boabele de cafea cu ajutorul dioxidului de carbon sau a unui filtru de cărbune.
Principalele beneficii ale cafelei decofeinizate
Cum spuneam, consumul de cafea decofeinizată are avantaje şi dezavantaje. Printre principalele beneficii regăsim posibilitatea de prevenire sau încetinire a unor boli precum Alzheimer sau Parkinson.
De asemenea, cafeaua decofeinizată de ajută în lupta cu diabetul şi încetineşte degradarea funcţiilor cerebrale. Nu în ultimul rând, cafeaua decofeinizată poate avea un efect protector asupra ficatului.
Este mai bună cafeaua fără cofeină pentru cardiaci?
Consumul de cafea fără cofeină ar putea avea un efect benefic asupra celor care se confruntă cu probleme cardiace, dar specialiştii susţin că impactul nu este atât de pozitiv pe cât ne-am fi dorit.
Vorbim, în principiu, de o reducere minoră a pericolului de a înregistra un deces prematur cauzat de accidente vasculare cerebrale sau de boli de inimă.
Cafeaua fără cofeină în sarcină şi alăptare
În general, specialiştii consideră că, pentru o mamă şi copilul acesteia, este mai bine să se consume cafea decofeinizată, în sarcină şi alăptare, decât să se consume cafea clasică.
Nu neapărat pentru ceea ce înseamnă cafeaua decofeinizată în sine ci mai degrabă pentru că specialiştii nu încurajează consumul excesiv de cofeină. Până la urmă, indiferent de câtă cofeină consumă o mamă, în sarcină şi alăptare, important este de urmărit evoluţia copilului în special în ceea ce înseamnă iritabilitate şi evoluţia somnului.