Antena Meniu Search
x

Preţurile boabelor de cafea şi cacao, la niveluri record. Condiţiile meteorologice dificile şi bolile au afectat producţia

Preţurile boabelor de cafea şi cacao au atins niveluri record, iar analiştii băncii Citi consideră că mai este spaţiu de creştere, invocând condiţiile meteorologice nefavorabile şi aşteptările referitoare la cerere, relatează CNBC.

de Redactia Observator

la 05.04.2024, 09:28

Preţurile boabelor de cafea şi cacao, la niveluri record. Condiţiile meteorologice dificile şi bolile au afectat producţia
Preţurile boabelor de cafea şi cacao, la niveluri record. Condiţiile meteorologice dificile şi bolile au afectat producţia - Shutterstock

În New York, contractele futures pentru cacao ICE au fost tranzacţionate joi în declin cu 1,6%, la 9.370 USD pe tonă. Contractul, care a depăşit recent pragul de 10.000 de dolari pentru prima dată, a crescut cu peste 120% în acest an. Citi se aşteaptă ca tranzacţiile cu cacao să se stabilizeze într-un interval cuprins între 9.000 şi 10.000 de dolari pe tonă în următoarele trei până la patru săptămâni.

Analiştii băncii de pe Wall Street au declarat într-o notă de cercetare publicată miercuri că în a doua jumătate a anului vor exista ”riscuri bidirecţionale ale pieţei financiare” şi că perioada mai-iunie ”ar putea reprezenta un punct de cotitură în ciclul de piaţă pentru cacao.”

Factorul cheie care va determina dacă preţurile vor mai creşte

Potrivit Citi, cacao măcinată, care rezultă din procesarea boabelor de cacaoşi reprezintă o măsură a cererii, va fi un factor cheie care va determina dacă preţurile vor mai creşte. Citi a spus că o scădere semnificativă a datelor referitoare la măcinare din primul trimestru şi o scădere a procesării ar putea fi suficiente pentru ca pieţele de cacao din New York şi Londra să se relaxeze cu până la 25%, până la intervalul de 7.000-7.500 de dolari.

Pe acelaşi subiect

”Dar, dacă măcinarea boabelor de cacao se diminuează doar marginal (cum a fost cazul în T4′23) şi declaraţiile industriei implică o respingere limitată de către consumatori, atunci comercianţii ar putea viza rapid preţuri de 11.000-12.000 USD/t”, au spus analiştii băncii. În general, Citi spune că rămâne uşor conservatoare în ceea ce priveşte preţurile la cacao până la sfârşitul anului şi mai mult în anul calendaristic 2025.

Condiţiile meteorologice dificile şi bolile au afectat producţia

Condiţiile meteorologice dificile şi bolile au afectat producţia în Africa de Vest, care furnizează aproximativ 70% din cacaoa din lume. Cei mai mari doi producători, Coasta de Fildeş şi Ghana, au fost loviţi recent de o combinaţie de ploi abundente, căldură uscată şi boli.

Uscăciunea cauzată de El Niño în mare parte din Asia de Sud-Est, India, Australia şi părţi din Africa a susţinut o creştere a preţurilor mărfurilor moi, cum ar fi zahărul, cafeaua şi cacao în ultimele luni, a declarat Rabobank, din Ţările de Jos, în perspectivele sale anuale pentru 2024.

Fenomenul El Niño, care a revenit anul trecut, este un model climatic natural care are loc atunci când temperaturile mării din Pacificul de Est cresc cu 0,5 grade Celsius peste media pe termen lung. Poate deschide calea către mai multe furtuni şi secete.

Producția de cafea Robusta, afectată de căldură

În perspectivele sale pentru cafea, Citi a spus că preţurile ar putea creşte atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu.

Contractele futures pentru cafea Arabica cu livrare în mai au urcat miercuri peste pragul cheie de 2 USD pe livră (0,45 grame), atingând un nou maxim al anului. Joi, contractul a fost tranzacţionat în urcare cu 1,8%, la 2,07 USD pe livră.

”Mişcarea actuală poate fi atribuită în mare măsură unui val de căldură din Vietnam care afectează producţia de cafea Robusta şi, ca rezultat, oferă suport pentru boabele Arabica premium”, a declarat Aakash Doshi, strateg senior în materie de mărfuri la Citi, într-o notă de cercetare publicată joi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Preţurile boabelor de cafea şi cacao, la niveluri record. Condiţiile meteorologice dificile şi bolile au afectat producţia