Măsuri împotriva jocului "Balena Albastră". Ministerul de Interne porneşte o campanie în şcoli
Primul caz oficial de "Balena Albastră" înseamnă, aşadar, şi primele măsuri concrete. Campania de informare se mută de pe internet şi în şcoli.
De Redactia Observator la 28.03.2017, 19:45Primul caz oficial de "Balena Albastră" înseamnă, aşadar, şi primele măsuri concrete. Campania de informare se mută de pe internet şi în şcoli.
Este semnalul de alarmă pentru părinţi, profesori şi autorităţi, de la vârful ministerului de Interne. Şi copiii sunt avertizaţi că prieteniile virtuale pot fi fatale.
Unul din 7 copii are simultan calculator şi telefon mobil, iar timpul petrecut pe internet ajunge până la 5 ore pe zi, în adolescenţă, arată datele unei companii producătoare de programe antivirus. Iar cum lumea virtuală nu are graniţe, pericolul la care se expun este uriaş. Există, însă, programe care îl pot limita.
Aceleaşi date arată că unul din trei vizitatori ai site-urilor cu conţinut pornografic este minor, iar studii recente confirmă că unul din doi copii a fost hărțuit în mediul online în ultimul an.
Specialiştii în securitate cibernetică avertizează: copiii care au conturi personale publice pe reţele sociale sunt expuşi riscului de a fi hărţuiţi sau ameninţaţi. Este motivul pentru care reţelele sociale încurajează noii utilizatori să aibă vârsta minimă de 14 ani. Restricţionarea totală a accesului la internet, însă, nu este o soluţie, spun psihologii.
Ca adolescenţii şi copiii să nu se refugieze în mrejele unor jocuri care pot fi fatale, părinţii au o armă puternică la îndemână: timpul de calitate împreună.
Pe lângă campania de informare - Prieteniile virtuale pot fi fatale - derulată de Poliţia Română, oamenii legii vor merge şi în şcoli, în zilele următoare, să le explice profesorilor cum să identifice schimbările de comportament al copiilor.