''Când venim acasă îl vede pe Dumnezeu''. Mărturiile emoţionante ale românilor din Diaspora care şi-au putut strânge din nou familiile în braţe
Pandemia a ţinut Diaspora doi ani departe de casă. Cuprinşi de griji şi de dor, lunile s-au scurs încet, iar revederile au fost mai emoţionante ca niciodată. Este luna tradiţionalelor concedii acasă ale românilor din străinătate. Vin cu banii munciţi pe alte meleaguri şi îi cheltuiesc aici cu speranţă la un viitor în care se vor putea întoarce definitiv.
De Redactia Observator la 02.08.2021, 21:12Reporter: De câţi ani sunteţi plecat în Belgia?
Dragoş Gavrilovici: Juma din vârsta mea, de 28 de ani.
În 1993, Dragoş Gavrilovici a decis că nu mai poate sta în România. Şi-a sărutat soţia şi copiii, şi-a îmbrăţişat părinţii şi a plecat. După el, şi ceilalţi cinci fraţi. Iar părinţii au rămas nealinaţi.
Dragoş Gavrilovici: Au rămas singuri, bolnavi. Când venim acasă îl vede pe Dumnezeu, când plecăm îl vede pe diavol.
- Dorul de cei dragi aduce diaspora înapoi acasă, după doi ani. "Iubim România mai mult ca orice"
- Studiu: În această vară românii din diaspora se vor întoarce în număr mare pentru a petrece concediul în ţară
- Ziua Internaţională a Dorului. Românii plecaţi peste hotare, care suferă de boala depărtării, se pot trata la...
Belgia l-a adoptat, dar nu e "acasă". Aşa că ce câştigă în Bruxelles investeşte aici, în Bosanci. Trage nădejde că măcar copiii lui vor avea un viitor în România.
Dragoş Gavrilovici: Când văd casa mă bucur, ce am realizat, când ies pe stradă, când mă duc la primărie, mi se urcă părul în cap. Nimic, nu asfalt, apă curent, gaz, canalizare.
În sat aproape că nu e casă fără maşină cu numere străine parcată la poartă. Clădiri noi, frumoase, ridicate în concedii de-a lungul anilor cu bani câştigaţi muncind pentru alţii. Domnicuţa Bivol e şi ea unul din cei două mii de localnici nomazi.
Domnicuţa Bivol: Noi venim cu banii din Belgia, îi cheltuim în România, ne întoarcem să mai facem.
Acum 17 ani, Domnicuţa şi soţul ei au plecat în Grecia, unde s-a născut fata lor. În 2013 criza i-a trimis în Belgia. Au crezut că ce e mai rău a trecut. Dar a venit pandemia.
Domnicuţa Bivol: 16 am stat în casă toţi închişi.
În ziua în care trebuia să se vaccineze a fost diagnosticată cu covid. Ca să se recupereze după boală, a venit acasă, în România.
Domnicuţa Bivol: Aici e locul nostru, unde ne-am născut, ca acasă nu e nicăieri. Degeaba bani dacă nu venim acasă, să respectăm tradiţiile.
Luna august, perioada în care românii de peste hotare aleg să se întoarcă acasă în număr cât mai mare
200 de mii de români au revenit în ţară doar weekendul trecut, dublu faţă de anul trecut. Şi abia începe. Luna august e luna în care ai noştri se întorc acasă, în fiecare an.
''Nu ne-am mai văzut dinainte de covid.''
''După doi ani, doi ani.''
''Care e bugetul?
Un pic, un pic mai restrâns pentru că nu a fost de lucru nici acolo.''
Un studiu recent arată că 60 la sută românii din diaspora cheltuiesc în vacanţele din România între 1000 şi 1500 de euro, în timp ce 25 la sută sar de două mii de euro.
Dan Petre, sociolog: Diaspora românească este o diasporă mai atipică faţă de altele în sensul că românii care au plecat la muncă în afară ţării păstrează legături mult mai strânse cu familiile, cu comunităţile din care au plecat
Aproximativ 6 milioane de români sunt împrăştiaţi în lume. 43 la sută dintre cei din România au cel puţin o rudă în afară, care se întoarce acasă vara asta, în timp ce aproape un sfert au mai mult de trei membri ai familiei plecaţi care îşi vor face concediul în ţară.