La 4 zile de la incendiul care a ars un bloc întreg în Bucureşti, dezvoltatorul Ilie Ioniţă face primele declaraţii
La patru zile de la incendiul care a ars un bloc întreg din sectorul 5 al Capitalei, dezvoltatorul Ilie Ioniţă a ieşit pentru prima oară în public.
De Redactia Observator la 11.09.2018, 20:26- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
La patru zile de la incendiul care a ars un bloc întreg din sectorul 5 al Capitalei, dezvoltatorul Ilie Ioniţă a ieşit pentru prima oară în public. Afaceristul a stat faţă în faţă cu oamenii care şi-au pierdut locuinţele şi le-a făcut din nou promisiuni. Vrea să reconstruiască imobilul şi să le dea casele înapoi.
Deşi actele oficiale arată că, ani la rând, a reuşit să-i păcălească atât pe oameni, cât şi pe reprezentanţii statului. Blocul a fost ridicat fără autorizaţie, dar nimeni nu a reuşit să-l demoleze.
Ilie Ioniţă, dezvoltator: "Noi făceam apartamente pentru oameni nevoiaşi. În sectorul 5 nu au posibilitatea să ia un credit de la bancă şi noi am făcut cu rate la dezvoltator. Noi nu am făcut nimic rău, noi am făcut bine pentru cetăţeni."
Este prima reacţie a controversatului dezvoltator Ilie Ioniţă, zis şi Zorilă. După patru zile de tăcere, afaceristul a stat faţă în faţă cu cele 54 de familii care locuiau în blocul ridicat fără acte. Fratele lui, partener de afaceri, l-a însoţit. Iar sinistraţii au primit noi promisiuni.
Vasile Ioniţă, dezvoltator: "Pentru toată lumea, pentru toţi cetăţenii care sunt în problemă, să stea liniştiţi pentru că noi o să le predăm casele înapoi."
Autorităţile ştiau de existenţa blocului ilegal. Acte oficiale semnate de Primăria sectorului 5 dovedesc lipsa autorizaţiei de construcţie.
În 2013, Inspectoratul de Stat în Construcţii l-a amendat pe dezvoltator cu suma de 20 de mii de lei şi a sistat lucrările. Ilie Ioniţă a continuat însă să contruiască. Iar timp de cinci ani, niciun responsabil nu a reuşit să demoleze blocul.
Daniel Florea, Primarul sectorului 5: "Oamenii spun că au făcut sesizări de vreo doi ani de zile că lucrurile sunt în neregulă acolo. Instiuţia care trebuia să facă ceva în acest sens era ISC-ul. Primăria nu avea posibilitatea să de autorizaţie unui bloc care era construit fără niciun fel de hârtii."
Şi totuşi, dezvoltatorul spune că a făcut demersuri la Primăria sectorului 5 ca să obţină autorizaţiile. Şi chiar ar fi primit îndrumări din partea reprezentanţilor.
Dezvoltatorii spun că sunt nevinovaţi şi că sunt acuzaţi, pe nedrept, că ar fi prejudiciat statul cu milioane de euro. În dosarul penal deschis încă din 2015 pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, apar numele a 14 inculpaţi.
Ilie Ioniţă şi partenerii lui de afaceri, rude ale lui. Procurorii spun că au vândut mai multe apartamente fără să emită acte fiscale.
Ca să păcălească oamenii, dezvoltatorii ar fi urmat o procedură vicioasă. Împreună cu posibilii cumpărători, mergeau la un notar, unde semnau un "antecontract de vânzare cumpărare".
Clientul plătea un avans de 10 mii de euro sau chiar mai mult, iar ulterior, rate lunare afacerisutului.
lie Ioniţă se angaja să le facă acte de proprietari asupra apartamentelor într-un termen limită de câteva luni. Apoi, îşi încălca promisiunea. Dacă şi-ar fi cunoscut drepturile, spun avocaţii, păgubiţii şi-ar fi putut recupera banii în instanţă.
Beatrice Maria Comăniceanu - avocat: "Normal, în momentul în care a expirat termenul stipulat în prezenta promisiune, ar fi trebuit să-i notifice, la notar, să se prezinte să le restituie avansurile sau ratele care au fost achitate în urm acontractului făcut între ei."
Unul dintre notarii care s a ocupat de încheierea tranzacţiilor spune că pentru parafarea antecontractelor, dezvoltatorul a prezentat toate documentele cerute de lege. Dacă organele de anchetă îi vor cere, susşine că poate prezenta actele.
În situaţia celor 54 de familii care au rămas pe drumuri, ar mai putea fi alţi mii de oameni. Ilie Ioniţă şi-ar fi construit un întreg imperiu imobliar prin astfel de circuite.
Ana Maria Virginia Bancea, arhitect: "Cumpărătorul trebuie să înveţe să se educe. E lîngă metrou, uite ce drăguţ, e ieftin, gata, ne luăm această casă. Nu ştii ce e dincolo de această casă! E ca şi cum te duci în târg să-ţi iei o maşină frumoasă şi lucioasă fără să-i ridici capota."
Reprezentanţii Primăriei Sectorului 5 spun că edilul Daniel Florea nu s-a întâlnit niciodată cu dezvoltatorul Ilie Ioniţă. Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.