Capitala, epicentrul epidemiei de coronavirus în România. Medicii susțin că doar închiderea totală a oraşului ar putea opri evoluţia cazurilor
Capitala a devenit epicentrul epidemiei de coronavirus în România. Şi doar închiderea totală a oraşului ar putea opri evoluţia îmbolnăvirilor, spun medicii. Autorităţile dau asigurări că nu iau încă în calcul o asemenea măsură extremă. În schimb tot mai multe oraşe şi comune- satelit ale capitalei se închid de la zi la zi.
De Adrian Lupușor la 19.03.2021, 19:44- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Carantina pare iminentă. În Bucureşti este nevoie de o medie în ultimele două săptămâni de 1120 de cazuri pe zi pentru a se depăşi pragul de 6. Sunt peste 12.000 de cazuri cumulate în precedentele 14 zile, adică o medie de 865 pe zi. Însă în ultimele 3 zile am trecut de pragul de o mie pe zi.
Emilian Imbri: Ar fi normal ca şi evoluţie firească, probabil că se va ajunge şi la carantinarea Bucureştiului.
În ultima săptămână, rata de infectare în Capitală a crescut de la 3,46 la 4,64. Oficial, nimeni nu vorbeşte de lockdown. Din vârful Guvernului, situaţia e privită cu.relaxare.
Florin Cîţu, premierul României: Cifrele pe care le vedem astăzi le aveam şi în decembrie anul trecut, dar astăzi avem puţin mai multe restricţii.
Medicii văd altfel situaţia: carantina ar fi singura soluţie pentru a opri lanţul infectărilor.
Emilian Imbri: Nu este un lucru comod, nu este un lucru care să placă. Este un lucru care are implicaţii economice groaznice.
Deocamdată, Bucureştiul e înconjurat de o centură roşie. Nouă localităţi din Ilfov sunt în carantină.
Localnică: Nu prea suntem mulţumiţi. Pentru că suntem în şomaj tehnic.
Localnic: Ne supunem regulilor! Ne-am obişnuit
Unii locuitori cred că rata de infectare e raportată la populaţia din urmă cu zece ani.
Localnic: Cred că incidenţa e mai mică. Ar trebui să se facă un nou recensământ. Pentru că în zonă s-a construit foarte mult şi s-au mutat foarte mulţi din Bucureşti.
Practic, oamenii trebuie să respecte reguli similare celor din starea de urgenţă.
Daniel Zamfir, prefectul judeţului Ilfov: Au nevoie de declaraţie pe propria răspundere, adeverinţă de salariat sau legitimaţie de serviciu, pentru a putea să părăsească domiciliul.
Deşi în teorie toţi şoferii ar trebui opriţi şi verificaţi dacă au toate documentele necesare, vedem că în realitate lucrurile nu stau chiar aşa: doar câţiva dintre ei sunt opriţi. Şi asta pentru că poliţiştii sunt depăşiţi de numărul mare de maşini care tranzitează zona.
În localităţile carantinate, cei peste 65 de ani pot merge la cumpărături doar între orele 10 şi 14. Toţi elevii învaţă de acasă. Ministrul Educaţiei a anunţat astăzi că ei vor putea susţine simulările examenelor naţionale abia după ieşirea din carantină.