Capusele ataca din nou. Zeci de oameni ajung, zilnic, la spital cu intepaturi
Zeci de oameni au ajuns, zilele trecute, la spital dupa ce au fost intepati de capuse. Isteria capuselor a revenit odata cu vremea buna. In acest week-end, s-a inregistrat si prima suspiciune de boala Lyme. E alarma in randul doctorilor, care spun ca nu e de glumit cu astfel de incidente
De Redactia Observator la 15.04.2013, 20:06Romanii sunt mari amatori de vreme calda si gratare la iarba verde. Capusele nu sunt mai prejos. Chiar daca ele nu se omoara dupa carnea fripta, cauta, insa, cu disperare sange proaspat. Si victime gasesc destul si foarte usor!
Sunt discrete, insetate si multe. Foarte multe. Iar bolile pe care le aduc capusele omului, oricat ar fi de spalat, sunt dintre cele mai grave. Paralizie, orbire si chiar moarte. Termenii medicali sunt ceva mai blanzi: tularemie, babesioza, febra de colorado. Dar mai este si maladia Lyme. Cea mai periculoasa dintre ele. “In spatiul nostru geographic, exista doua afectiuni majore, oriclexioza, care se cheama febra butonoasa si borelioza de care, in acest moment, stie toata lumea”, a explicat Simin Aysel Florescu, directorul medical al Institutului “Victor Babes”.
La sfarsitul saptamanii, zeci de persoane au ajuns la camerele de garda ale spitalelor din Bucuresti. "Vin chiar cu capusa atasata de tegumente sau la scurt timp dupa extragerea acesteia, dar fara semne patente de vreo boala, in acest moment”, a mai spus Simin Aysel Florescu
De fapt, in mai toate orasele din tara a aparut aceeasi problema. La Sibiu, un barbat de 61 de ani a ramas internat in spital, fiind suspect de boala Lyme. Anul trecut, Sibiul a fost pe primul loc in topul personelor diagnosticate cu aceasta boala in urma muscaturii de capuse, dar nimeni nu se fereste acolo de intepatura periculoasa. “Prea multe nu stim, ca n-am patit! Dar ne ferim, sa nu stam la soare, probabil”, afirma oamenii.
“Intotdeauna, dupa o excursie la iarba verde, de exemplu, trebuie, dupa intoarcerea la domiciliu, scoase si spalate toate hainele pe care le-am purtat atunci si examinat sa vedem daca undeva pe piele este vreun loc unde este atasata o capusa sau daca e vorba de copii, parintii sa ii examineze in intregime”, a mai recomandat medicul Florescu.
Muscaturile de capuse au fost tratate mai serios ca niciodata acum doi ani, cand actorul Serban Ionescu era suspectat de boala Lyme, dupa ce ar fi fost muscat de o capusa. Diagnostic infirmat intr-un final.