Care e cel mai mare oraş din România. Nu e vorba de Bucureşti, Cluj sau Iaşi
Pentru că românii sunt interesaţi, în general, de recorduri, ne-am gândit să vedem ce oraş ar deţine recordul de suprafaţă în România, dar şi care ar fi cel mai mic oraş din ţara noastră.
De Redactia Observator la 25.07.2023, 12:20- Cel mai mare oraş din România, ca suprafaţă, adăposteşte doar aproximativ 6.000 de locuitori.
România are sute de oraşe, conform ultimului recensământ. Vorbim despre oraşe mai mari, oraşe mai mici, oraşe mai frumoase, oraşe mai bogate sau, din păcate, şi de oraşe cu posibilităţi limitate.
Dacă problema încasărilor este una discutabilă şi se poate răsturna peste noapte, situaţia suprafeţelor este clară, aşa că putem vorbi fără probleme despre care este cel mai mare oraş din România, dar care este şi cel mai mic oraş din ţara noastră.
Care este cel mai mare oraş din România, conform ultimului recensământ
Deşi mulţi s-ar fi gândit că cel mai mare oraş din România, ca suprafaţă, ar putea fi Bucureşti, Cluj, Iaşi sau Timişoara, cifrele arată că, de fapt, cel mai mare oraş din România, ca suprafaţă, este Broşteni, din judeţul Suceava.
Vorbim de un oraş cu o suprafaţă de circa 595 de kilometri pătraţi, dar care adăposteşte doar aproximativ 6.000 de locuitori. Broşteni a fost declarat oraş în 2004 şi, orientativ, este de peste două ori mai mare decât Bucureşti, care are doar 239 de kilometri pătraţi, sau chiar de peste şase ori mai mare decât Iaşi, care are doar circa 94 de kilometri pătraţi.
Următorul oraş ca suprafaţă este Vişeu de Sus
Al doilea oraş ca suprafaţă din România, după Broşteni, este Vişeu de Sus, din judeţul Maramureş. Vişeu de Sus are circa 443 de kilometri pătraţi şi adăposteşte în jur de 15.000 de locuitori.
Vişeu de Sus este urmat în clasamentul oraşelor cu suprafeţe mari de oraşul Săcele, din judeţul Braşov, care are circa 320 de kilometri pătraţi. Este evident că Broşteni, Vişeu de Sus şi Săcele se remarcă în special graţie suprafeţelor mari de păduri şi spaţii verzi.
Cel mai mic oraş din România este Abrud
Cele mai mici oraşe din România sunt, în ordine, Abrud, din judeţul Alba, Darabani, din judeţul Botoşani, şi Plopeni, din judeţul Prahova. Aceste oraşe au suprafeţe cuprinse între 3 şi 5 kilometri pătraţi.
Este de remarcat faptul că deşi au suprafeţe foarte mici, Abrud, Darabani şi Plopeni au populaţii asemănătoare cu oraşele foarte mari. De exemplu, Abrud adăposteşte în jur de 6.800 de locuitori, Darabani are în jur de 10.000 de locuitori, iar Plopeni are şi el undeva spre 10.000 de locuitori.