Care e diferenţa dintre procură şi împuternicire. Când e nevoie de fiecare din ele
Birocraţia din România dă bătăi de cap tuturor, mai ales când se pune problema de a obţine o procură sau o împuternicire, aşa că am considerat că ar fi important de văzut care este diferenţa dintre cele două.
De Redactia Observator la 08.11.2023, 09:35- Românii au deseori nevoie de o procură sau de o împuternicire.
Una dintre marile probleme cu care se confruntă România este birocraţia excesivă. Autorităţile au anunţat deseori că se caută soluţii pentru a elimina anumiţi paşi, respectiv anumite obligaţii, dar încă suntem departe de un sistem eficient.
Se complică şi mai mult situaţia când sunt implicate mai multe persoane într-o problemă, iar la un moment dat chiar se pune problema de a obţine o procură sau o împuternicire, eventual pentru a acoperi imposibilitatea unei persoane de a participa în mod direct la rezolvarea problemei.
Ce este o procură şi când este nevoie de ea
Conform avocat-bucuresti.info, "procura este un înscris întocmit pentru atestarea împuternicirilor conferite de reprezentat unuia sau mai multor reprezentanţi, prin care se delegă dreptul de a încheia acte juridice în numele şi pe contul primului".
Iar aici trebuie luate în considerare anumite aspecte. În primul rând este important de ştiut că "reprezentantul nu dobândeşte niciun drept asupra bunurilor primite prin procură sau pe care trebuie să le transmită terţului în baza ei". Pe de altă parte trebuie precizat din start că "dacă sunt mai mulţi reprezentanţi, în procură trebuie să se indice modul în care aceştia acţionează: în comun sau de sine–stătător".
Ce este o împuternicire şi când este necesară
Spre deosebire de procură, împuternicirea poate fi mai specifică sau mai limitată. Printr-un astfel de document, de exemplu, se poate oferi posibilitatea de a încheia un contract, dar nu se oferă şi alte puteri sau autorităţi.
Altfel, împuternicirea, prin care se oferă dreptul de a acţiona în numele unei persoane, are şi avantaje. În primul rând este utilă când o persoană nu poate fi prezentă la o acţiune.
De unde iei o procură şi care sunt documentele necesare
În general, procura se poate obţine de la un cabinet notarial. Sunt necesare, în primul rând, actele de identitate ale părţilor implicate, dar există posibilitatea să fie solicitate şi alte documente, în funcţie de natura procurii.
Pe de altă parte, în astfel de situaţii, specialiştii recomandă ca părţile implicate să specifice din start natura procurorii de care au nevoie şi să efectueze o programare on-line, pentru a reduce din timpul pe care l-ar avea de petrecut în cabinetul notarial.
Acte necesare pentru o împuternicire
Nu este o diferenţă mare între actele necesare pentru o împuternicire şi actele necesare pentru o procură. Ba, din contră, în cazul unei împuterniciri există mari şanse să fie nevoie doar de actele de identitate ale părţilor implicate.
Iar acest lucru poate duce la un avantaj extrem de important, respectiv ca părţile să aibă posibilitatea să trimită copii de pe actele de identitate prin e-mail sau fax şi să meargă la notar doar pentru a semna împuternicirea, când aceasta este gata.