Antena Meniu Search
x

Acte necesare pentru ieşirea din ţară cu un minor. Când au copiii nevoie de procură

Cei mai mulţi dintre români se pregătesc pentru vacanţa de vară şi, cum situaţia a revenit la normal, după pandemia de coronavirus, este de aşteptat ca cei mai mulţi dintre români să aleagă destinaţii de peste hotare, astfel că este necesar să vedem ce acte sunt necesare pentru ieşirea din ţară cu un minor.

de Redactia Observator

la 12.05.2023, 09:42

Românii se pregătesc să-şi petreacă vacanţa de vară în străinătate, însoţiţi de copiii minori
Românii se pregătesc să-şi petreacă vacanţa de vară în străinătate, însoţiţi de copiii minori - Profimedia
  • Românii se pregătesc să-şi petreacă vacanţa de vară în străinătate, însoţiţi de copiii minori.

Sute de mii sau poate milioane de români urmează să-şi petreacă măcar câteva zile în străinătate, pe perioada vacanţei de vară. Asta indiferent dacă vorbim despre deja clasicele călătorii către Bulgaria, Grecia sau Turcia, ori despre vacanţe dintre cele mai exotice în Dubai, Maldive, Republica Dominicană, Zanzibar ori Kenya.

Programarea unei vacanţe peste hotare este destul de dificilă. Trebuie rezolvate mai multe probleme de nivel organizatoric, în special dacă doi adulţi sau mai mulţi sunt însoţiţi şi de minori.

Ce acte sunt necesare părinţilor pentru a ieşi din ţară cu un copil minor

Ei bine, conform reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Română, un minor care are peste 14 ani poate să plece în străinătate în baza documentului de călătorie individual valabil (paşaport sau carte de identitate), dar numai însoţit sau cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali.

Pe acelaşi subiect

Dacă minorul nu este însoţit de cel puţin unul dintre părinţi şi nici nu există acord pentru plecarea lui în străinătate, se informează părinţii sau reprezentanţii legali şi li se comunică faptul că au obligaţia de a-l prelua pe minor de îndată.

Ieşirea din ţară a minorilor peste 14 ani

Dacă minorul de peste 14 ani este însoţit de ambii părinţi la ieşirea din ţară, nu este nevoie de documente suplimentare, el având posibilitatea să iasă din ţară doar în baza documentului de călătorie individual valabil.

Dacă minorul de peste 14 ani este însoţit doar de unul dintre părinţi la ieşirea din ţară, acesta este obligat să prezinte un document care să ateste că poartă întreaga răspundere pentru situaţie. Vorbim aici de mai multe posibile documente, în funcţie de situaţie, de la o declaraţie a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul pentru efectuarea călătoriei în străinătate, până la un eventual certificat de deces, în cazul în care celălalt părinte a murit, sau până la o hotărâre a instanţei de judecată care suplineşte acordul celuilalt părinte.

Când este nevoie de procură pentru ieşirea din ţară a unui minor

Multă lume se întreabă când este nevoire de o procură pentru ieşirea din ţară a unui minor. Ei bine, acest lucru se întâmplă mai ales când minorul este pregătit să plece în străinătate alături de doar unul dintre cei doi părinţi.

Părintele care însoţeşte minorul trebuie să prezinte o declaraţie prin care celălalt părinte îşi dă acordul pentru călătorie. Acest document poartă şi denumirea de "procură pentru copil minor".

Cine are nevoie de cazier pentru a însoţi un minor la ieşirea din ţară

Este necesară prezentarea unei certificat de cazier judiciar în momentul în care minorul se pregăteşte să părăsească ţara însoţit de o terţă persoană, alta decât părinţii sau reprezentantul legal.

Dacă persoana care însoţeşte minorul nu are legătură legală cu acesta, atunci trebuie să prezinte, la ieşirea din ţară, atât declaraţiile ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească, cât şi certificatul de cazier judiciar emis numai de către autorităţile române. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Română atrag atenţia că certificatul de cazier judiciar este valabil doar şase luni de la eliberare.

Pot minorii să iasă din ţară neînsoţiţi?

Există cazuri în care minorii pot să iasă din ţară neînsoţiţi. Din păcate, primele la care ne gândim sunt cazurile care au la bază o situaţie de natură medicală, respectiv minorul trebuie să ajungă în străinătate pentru a urma un tratament medical.

În acest caz, nu este necesar acordul părinţilor, al celuilalt părinte, al părintelui supravieţuitor sau al reprezentantului legal. Minorul poate să părăsească ţara în baza documentelor doveditoare ale situaţiei medicale. Documentele trebuie să fie avizate de autorităţile medicale române şi trebuie să fie prezentate în original şi copie, copia urmând a rămâne la Punctul de Trecere a Frontierei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Acte necesare pentru ieşirea din ţară cu un minor. Când au copiii nevoie de procură