Antena Meniu Search
x

Procura sau împuternicirea auto pentru ieşirea din ţară - când este necesară şi cum o poţi obţine

Sute de mii de români se pregătesc să-şi petreacă vacanţa de vară peste hotare, iar mulţi dintre ei ar urma să călătorească utilizând un autoturism, astfel că este important de aflat de ce documente aveţi nevoie pentru o astfel de călătorie.

de Redactia Observator

la 22.06.2023, 10:57

Românii care pleacă cu maşina în afara ţării trebuie să respecte mai multe condiţii
Românii care pleacă cu maşina în afara ţării trebuie să respecte mai multe condiţii - Profimedia
  • Românii care vor să iasă cu maşina din ţară au de respectat mai multe condiţii.

Tot mai mulţi români preferă să-şi petreacă vacanţa de vară peste hotare, iar mulţi dintre ei pleacă în călătorie cu maşina. Dacă vă aflaţi într-un astfel de scenariu, trebuie să ştiţi că aveţi nevoie de mai multe documente pentru a putea părăsi ţara şi a putea tranzita alte ţări.

În primul rând, trebuie să aveţi permisul de conducere, valabil şi corespunzător, certificatul de înmatriculare al maşinii, asigurarea obligatorie, Cartea Verde valabilă şi Cartea de Identitate proprie.

Când este nevoie de împuternicire auto pentru ieşirea din ţară

Există anumite situaţii în care românii care pleacă din ţară cu maşina ar putea nevoie de o împuternicire auto. Este vorba în special de situaţiile în care maşina face parte dintr-un program de leasing, caz în care aveţi nevoie de o împuternicire auto eliberată de firma care deţine respectivul autoturism.

Pe acelaşi subiect

Însă, nici în astfel de situaţii nu este nevoie 100% de acea împuternicire, ci doar dacă există posibilitatea să ajungeţi cu maşina într-o ţară care nu aparţine de Uniunea Europeană.

De asemenea, aţi mai avea nevoie de procură sau de împuternicire auto în cazul în care maşina nu este a dumneavoastră şi urmează să fie supusă unui anumit proces peste hotare, inclusiv posibilitatea de a vinde maşina.

Cum obţii procura şi cât costă

Preţul pentru o procură notarială auto poate să ajungă la câteva sute de lei. Concret, preţul procurei variază în funcţie de tipul acesteia şi de complexitate. În principiu, o procură auto este valabilă trei ani de la data autentificării, dar există posibilitatea ca durata să fie stabilită concret de către părţi.

Pe de altă parte, specialiştii recomandă încheierea procurii în mai multe exemplare.

Procura auto online tradusă în limba turcă sau engleză

De cele mai multe ori este suficient să aveţi procura auto tradusă într-o limbă de circulaţie internaţională precum limba engleză. Există însă şi anumite state, cum este Turcia, unde se solicită ca procura auto să fie special tradusă în limba ţării respective, adică limba turcă în cazul de faţă.

Pentru a afla mai multe detalii despre un astfel de document şi a vă asigura că sunteţi 100% în regulă, specialiştii recomandă inclusiv să luaţi legătura cu angajaţii reprezentanţelor diplomatice din ţările în care doriţi să ajungeţi, pentru a evita orice surpriză neplăcută.

Alte condiţii pentru ieşirea din ţară cu maşina

Specialiştii oferă o sumedenie de recomandări românilor care doresc să iasă din ţară cu maşina. În primul rând vorbim despre necesitatea de a avea Cartea Verde valabilă şi o asigurare obligatorie. De asemenea, se atrage atenţia asupra faptului că ideal ar fi să nu luaţi doar actele în original ci şi copii ale acestora.

Ar fi foarte bine să vă asiguraţi că maşina se prezintă într-o stare impecabilă şi să verificaţi în permanenţă starea anvelopelor. Înarmaţi-vă cu răbdare, medicamente de uz curent, hărţi cu trasee rutiere şi ghiduri cu informaţii utile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri Auto » Procura sau împuternicirea auto pentru ieşirea din ţară - când este necesară şi cum o poţi obţine