Cârnatul de Pleşcoi, recunoscut ca brand oficial la nivel european
După scrumbia de Dunăre afumată, salamul de Sibiu şi magiunul de Topoloveni, şi cârnaţii de Pleşcoi au ajuns pe lista produselor protejate şi recunoscute în Uniunea Europeană. Este o veste uriaşă pentru producătorii din zonă.
De Redactia Observator la 04.10.2019, 20:24După scrumbia de Dunăre afumată, salamul de Sibiu şi magiunul de Topoloveni, şi cârnaţii de Pleşcoi au ajuns pe lista produselor protejate şi recunoscute în Uniunea Europeană. Este o veste uriaşă pentru producătorii din zonă. Vor fi singurii care vor mai putea prepara gustoşii şi celebrii cârnaţi. Cu o singură condiţie: să respecte reţeta veche de veacuri. România are acum în total şase produse protejate în UE.
Subţiri, uscaţi şi potrivit de iuţi, celebrii cârnaţi de Pleşcoi sunt de astăzi brand de ţară. Au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată.
Începând de acum, aceşti cârnaţi vor putea fi produşi doar în locul de unde îşi trag şi numele. Cel mai important e că în zonă aceştia sunt produşi după o reţetă veche din Secolul 13.
Ghiţă, producător: E bine, e un câştig. Se va promova mult mai bine produsul şi în felul acesta va da posibilitatea ca să nu se compromită el ca produs, că ştiţi că mai mulţi făceau şi spuneau că fac cârnaţi de pleşcoi
Cârnaţii de Pleşcoi sunt produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. O combinaţie de gusturi care a cucerit nu doar românii, ci şi străinii care ne vizitează ţara. Din 2008, România organizează şi un festival dedicat celebrilor cârnaţi.
Cârnaţii de Pleşcoi sunt al şaselea produs românesc protejat de UE, alături de scrumbia de Dunăre afumată, novacul afumat din Ţara Bârsei, telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi magiunul de prune de Topoloveni. Italia are cele mai multe produse recunoscute, aproape 300. Este urmată de Franţa cu 243.