Casa din cânepă şi var, o alternativă sănătoasă şi o locuinţă unică în România (Video)
Au vrut o viaţă liniştită, departe de stresul cotidian şi de agitaţia din Capitală. Iar dacă vă gândiţi că o simplă casă la ţară ar putea fi pentru mulţi răspunsul, ei bine doi tineri din Bucureşti au vrut mai mult.
De Redactia Observator la 25.02.2019, 10:56Au vrut o viaţă liniştită, departe de stresul cotidian şi de agitaţia din Capitală. Iar dacă vă gândiţi că o simplă casă la ţară ar putea fi pentru mulţi răspunsul, ei bine doi tineri din Bucureşti au vrut mai mult. Şi au reuşit, prin dorinţa lor, să ridice o locuinţă unică în România - casa din cânepă şi var. Cei doi spun că locuinţa lor este 100% naturală, benefică pentru organismul uman şi extrem de economă.
La 21 de kilometri de Sibiu, în localitatea Sibiel, este locul ideal pentru Oana şi Cătălin, cei doi tineri care au dat Capitala şi viaţa de oraş pe o casă ecologică şi un trai mai sănătos. Construcţia în care aşteaptă să se mute e ridicată doar din cânepă şi var, dar are rezistenţă crescută chiar şi la cutremure sau incendii.
Ideea le-a venit după ce Cătălin a testat o „casă verde" la nişte prieteni, în străinătate. Se confruntă cu o alergie care îi dă mereu bătăti de cap, iar cât a stat acolo a simţit diferenţa din prima clipă. Şi-a dorit astfel o locuinţă în care şi pereţii respiră.
Cătălin Boteanu: Absoarbe excesul de umiditate din interior în perete şi îl dă spre exterior. Sau atunci când aerul se usucă în interior peretele cedează umiditatea. Şi păstrează o umiditate de 40-60%, care este cea mai bună pentru aparatul respirator.
Oana Suciu: Pentru a putea măsura şi monitoriza constant beneficiile şi acţiunea zidăriei din cânepă am instalat un sistem de senzori în fiecare perete al casei
Realizată pe o structură din lemn, pe care s-a pulverizat un amestec de cânepă şi var, cu ajutorul unei instalaţii speciale din Franţa, casa aduce şi cheltuieli de întreţinere mult mai mici.
Cristian Puşcaş, arhitect: Nu pot fi identificate foarte multe dezavantaje, iar dintre avantaje sunt evidente în primul rând cele legate de eficienţa economică, de sănătatea utilizatorilor acestor construcţii.
Construcţia locuinţei verzi a început acum mai bine de un an şi este în plină desfăşurare. Oana şi Cătălin speră ca în curând să poată da prima petrecere de casă nouă.