Cascadorii, uitați de statul român. Nicio lege nu le reglementează meseria
Din pasiune cascadori, de profesie orice altceva! Cascadorii români au fost uitaţi de lege mai bine de trei decenii. Iar pe proiectul care ar trebui să normalizeze situaţia lor s-a aşternut deja praful, pe mesele din Parlament.
De Francesca Simionescu la 24.02.2020, 05:05- Proiectul de lege zace de 10 ani.
- Cascadorii se plâng că sunt ignorați.
Din pasiune cascadori, de profesie orice altceva! Cascadorii români au fost uitaţi de lege mai bine de trei decenii. Iar pe proiectul care ar trebui să normalizeze situaţia lor s-a aşternut deja praful, pe mesele din Parlament. Îşi pun viaţa în pericol pentru filme internaţionale sau chiar pentru a le ajuta pe autorităţile de intervenţie iar în schimb, primesc poate cea mai mare nesiguranţă a zilei de mâine.
Se aruncă în flăcări, fac salturi riscante, sfidează pericolul. Se lasă loviţi de maşini în viteză, se ridică pe cai în galop, se avântă fără frică în lupte. Sunt cei din linia întâi - eroii anonimi care fac cascadorii de Hollywood în numele marilor staruri.
FLORIN STANCU, cascador: Cand eram mici si ne uitam la televizor, vedeam eroii din filme, idolii nostri, si am ajuns acum sa jucam cu ei, sa fim parteneri in scenele de actiune. Van Damme, Steven Segal, Scott Adkins, Wesley Snipes.
I-am găsit antrenându-se pentru următoarele lor roluri. Cel mai important: o super producţie cu Michael Keaton și Samuel L. Jackson, filmată în Bucureşti.
IONUŢ DELIU, cascador: The Asset, mai avem un film, jumatate din echipa sau chiar mai multi sunt plecati in munti pentru Egregora.
Pentru Hollywood, cascadorii români sunt indispensabili. Pentru statul român - nici măcar nu există. Nicio lege nu le reglementează activitatea. Între ei, care au zeci de filme în portofoliu, şi un om normal de pe stradă, nu este nicio diferenţă din punct de vedere legal în ceea ce priveşte cascadoriile.
(Reporter): Cum credeti ca va considera pe voi statul?
(Ionuț Deliu): Pai stie statul de noi?
(Cătălin Banghea, cascador): Si noi suntem curiosi de asta. Chiar, cum ne considera statul?
(Ionuț Deliu): Cred ca turisti.
CĂTĂLIN BANGHEA, cascador: Nu ne plângem, nu despre asta e vorba. E vorba că e o meserie frumoasă, te pune în situaţii diferite tot timpul. O facem cu dragă inimă. O să o facem cât ne ţin oasele şi dacă ne doare ceva, nu ne doare de fapt.
Pentru că şi dacă îi doare, nu pot face nimic, neavând o asigurare de sănătate.
CĂTĂLIN BANGHEA, cascador: În cazul în care ai venit la sală şi te-ai accidentat, trebuie să mă duc la spital singurel.
IONUŢ DELIU, cascador: Şi să nu mai zic că şase luni stai pe bară şi nu mai eşti de folos nimănui. Dacă ai bani, eşti bine. Dacă nu, te mai ajută prietenii.
Nu-i sperie nici focul, nici gloanţele, nici exploziile sau loviturile, dar îi sperie gândul la viitor. Odată ieşiţi la pensie, la 50 de ani, primesc un ajutor infim: 300 de lei pe lună şi 1.400 de lei o dată pe an. La schimb, ei au dat României un renume în breasla cinematografică.
CRISTIAN TRAȘCĂ, cascador: Toţi suntem plătitori de taxe, la fiecare proiect noi plătim taxe. Iar când ajungem la o vârstă la care şi statul ar trebui să ne ofere ceva, nimic.
Singurul cascador din lume care face sărituri de la înălţime cu întoarceri, care a jucat alături de John Travolta şi Nicolas Cage, este şi cel care se zbate de ani de zile pentru o lege.
GIGEL ANDRABULEA, cascador: Umblu de 10 ani cu acest proiect, de 10 ani ma zbat sa bagam si noi in legalitate aceasta meserie a noastra, sa fim cu fruntea un pic mai luminata si mai linistiti. Legea pensiilor actualizata ne incadreaza la o vechime de 20 de ani, doar ca nu reusim sa facem acesti ani.
ANDREI DANIEL GHEORGHE, deputat: Au fost lăsaţi aşa într-o zonă aşa în care Nu au fost încadraţi nici ca actori pentru că şi ei sunt artişti interpreţi. Nu au fost încadraţi nici în zona sportivă, pentru că de multe ori probele pe care le dau ţin de sportul extrem şi au rămas aşa într-o zonă de mijloc nereglementată. Şi această nereglementare duce la riscuri majore
Proiectul de lege încă aşteaptă avize. Dacă ar fi promulgat, cascadorii ar putea să se numească "profesionişti", să aibă parte de indemnizaţii şi asigurări decente şi, poate şi mai important, ar putea să colaboreze cu autorităţile statului în mod voluntar pentru a salva vieţi. Aşa cum au făcut-o şi eroii din 1977, la cutremur.