Case din Galaţi, în pericol de prăbuşire din cauza unei acumulări de ape
Pâmântul a început să se mişte sub case, în Galaţi. Zece locuinţe, aflate pe aceeaşi stradă, au crăpat, iar proprietarii stau cu teamă, să nu cadă pe ei. Şi asfaltul de pe stradă s-a umflat, iar autorităţile încearcă să afle ce se întâmplă.
De Redactia Observator la 03.05.2019, 21:03Pâmântul a început să se mişte sub case, în Galaţi. Zece locuinţe, aflate pe aceeaşi stradă, au crăpat, iar proprietarii stau cu teamă, să nu cadă pe ei. Şi asfaltul de pe stradă s-a umflat, iar autorităţile încearcă să afle ce se întâmplă.
Oamenii nu mai au linişte şi nici somn de frică să nu cadă casele pe ei. Pereţii locuinţelor sunt brăzdaţi de crăpături imense de la un capăt la altul, ca după un cutremur.
Case din Galaţi, afectate mai rău decât la cutremurul din 1977
Din tavane cad bucăţi de tencuială, iar în băi s-a spart faianţa.
Florina Constantin, una dintre proprietarele afectate, spune că "nici la cutremurul din '77 nu s-a rupt în halul ăsta. Mi-am luat catrafusele şi m-am dus în camera cealaltă".
Oamenii spun că în urmă cu o lună pământul a început să se mişte din senin.
Bogdan Marin, un alt proprietar afectat, spune că "acum o lună jumătate nu era nicio fisură aici şi s-a dus tot peretele. În cel mult o lună, peretele ăsta cred că pleacă cu totul".
Au apărut fisuri şi pe strada din faţa caselor, iar asfaltul s-a umflat. Măsurătorile confirmă că în sol există o cantitate foarte mare de apă, iar localnicii cred că e vorba de o lucrare prost făcută, la canalizare.
Reprezentanţii Primăriei spun că nu se impune evacuarea din casele afectate
Specialiştii spun că tasarea putea să apară şi din cauza pânzei freatice de sub case sau de la trepidaţiile provocate de trenurile care trec pe calea ferată aflată în apropiere, dar asta va arăta expertiza.
Corina Dobre, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: Este vorba de o expertiză geotehnică şi o expertiză privind structura şi rezistenţa imobilelor. Deocamdată nu se impune evacuarea, rămâne ca experţii să ofere un punct de vedere în acest sens
De altfel, judeţul Galaţi pare că stă pe apă. Acum doi ani, pământul a luat-o la vale în trei localităţi după ce, în zonă, s-a reactivat un izvor.
Cea mai mare alunecare de teren a fost la Izvoarele, sat care în trecut a fost zdruncinat de 300 de cutremure. Nici după patru ani nu s-a aflat cauza acestor seisme în zonă.
Este în continuare stare de alertă şi în localitatea Cumpăna din Constanţa unde, în doar o zi, s-a desprins un mal uriaş pe o distanţă de 100 de metri. Localnicii se tem că locuinţele se vor prăbuşi în canalul Dunăre-Marea Neagră.