Castelul contelui Mercy este una dintre cele mai vechi construcţii din Banat
Carani, Timiş. Un sat ca multe altele din "fruncea" ţării - Banat. Bine, Caraniul este puţin mai special. Şi e suficient să vezi indicatoarele ce împânzesc localitatea să-ţi dai seama. Toate drumurile şi uliţele de aici par să ducă într-un singur loc
De Redactia Observator la 19.02.2015, 20:26Carani, Timiş. Un sat ca multe altele din "fruncea" ţării - Banat. Bine, Caraniul este puţin mai special. Şi e suficient să vezi indicatoarele ce împânzesc localitatea să-ţi dai seama. Toate drumurile şi uliţele de aici par să ducă într-un singur loc
La castelul Mercy, unul dintre cele mai vechi din Banat. Doar că odată ajuns aici, dezamăgirea începe să te cuprindă. Şi nu e vorba doar de faptul că o barieră grea şi paznicii te opresc să intri. Ci faptul că aşteptările ţi-au fost înşelate. Castelul este o ruină.
Deşi castelul este unic în felul său, destinul e tras la indigo cu cel al majorităţii caselor de nobili. Venirea la putere a comuniştilor a marcat începutul sfârşitului. Oarecum, este o poveste de o crudă ironie. Contele de Mercy a fost cel care a introdus cultivarea viţei de vie şi a viermilor de mătase în Banat. Aşa că proletarii comunişti i-au transformat conacul în grajduri. Nici Revoluţia nu a adus salvarea conacului.
Şi asta pentru că urmaşii au revendicat terenul, blocând orice tentativă de restaurare. Deşi în curtea interioară nu se poate intra, rezultatele a 25 de ani de bâlbâieli administrative se văd cu ochiul liber. Conacul, sau ce a mai rămas din el, stă să cadă. Acoperişul, grinzile, pereţii, au fost măcinaţi de timp şi de nepăsare. Noul proprietar nu a fost lăsat să investească un leu în consolidare şi restaurare.
Şi va tot pica până când nu va mai rămâne nimic. Primăria ar vrea să salveze ce mai poate fi salvat. Dar nu poate. Mai ales că situaţia cine are drept de proprietate asupra clădirii este momentan o întrebare fără răspuns. Singura soluţie ar fi ca statul să răscumpere clădirea şi mai apoi să o restaureze.