Cătunul de poveste din Țara Zarandului, o destinaţie plină de istorie şi spiritualitate
Dacă ajungeţi în judeţul Hunedoara, ar fi minunat dacă aţi reuşi să poposiţi, măcar pentru câteva ore, într-un cătun de basm.
De Redactia Observator la 17.10.2019, 17:21Dacă ajungeţi în judeţul Hunedoara, ar fi minunat dacă aţi reuşi să poposiţi, măcar pentru câteva ore, într-un cătun de basm. Mica localitate din Ţara Zarandului este plină de istorie şi spiritualitate. Iar edilii locali s-au asigurat că totul este pus în valoare. Acolo există o rezervaţie naturală, cu stânci, cascade şi peşteri, dar şi o biserică veche de sute de ani.
Cu harta Apusenilor la îndemână, am pornit spre Ribicioara, un cătun din Hunedoara, unde timpul parcă stă pe loc.
Casele tradiţionale sunt răsfirate pe văile împădurite, iar printre ele, susură liniştit câte un fir de apă. Bisericuţa din lemn, construită acum 300 de ani, este mândria localnicilor.
Daniel Iancu, cercetator stiintific: Se presupune ca este mult mai veche atat datorita planimetriei, cat si actele care o atesta inainte de 1818. Este vorba despre hartile iozefine, o conscriptie de la 1805.
Înăuntru domneşte liniştea. Este monument istoric şi a fost renovată de mai multe ori, cu bani de la stat.
Ioan Faur, primar comuna Ribita: Înainte de 2004, biserica era acoperita cu carton si cu tabla. Fiind monument istoric, ne-au obligat sa o acoprim cu sindrila. Am facut drenaj la biserica, am schimbat instalatia electrica, paratrasnet.
Şi picturile, extrem de valoroase, au fost restaurate. Ceva mai încolo, şi casa memorială a lui Crişan, unul dintre cei trei capi ai răscoalei din 1784, a fost renovată şi arată ca odinioară. Locuitorii sunt tare mândri de palma lor de pământ. Iar cei care au părăsit satul din munţi se reîntorc ori de câte ori au ocazia.
Fost localnic: Este locul meu de suflet. Iubesc acest sat. Mi-am petrecut aici o mare parte din copilarie. Sper ca aceasta comunitate sa fie in curs de dezvoltare, sa se mai construiasca, sa mai vina oameni. Pentru ca este un loc binecuvantat de Dumnezeu.
Localnic: Domnul primar s-a interesat de satul ăsta. A asfaltat drumul, a făcut căminul. E foarte bine. A reparat căminul, a reparat dispensarul,.
Dacă ajungeţi în zonă, puteţi vizita şi cheile Ribicioarei, o rezervaţie naturală care se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare. Veţi admira acolo stânci înalte şi abrupte, cascade spectaculoase sau peşteri cu picturi rupestre.