Ce creme ar trebui să alegem înainte de plajă
Este jumătatea lunii august şi peste doar două săptămâni începe toamna. Asta înseamnă că sezonul de stat la plajă se cam termină. Tocmai de aceea litoralul şi piscinele sunt mai aglomerate decât au fost până acum. Dar puţini se protejează de razele solare, fără să le pese că ar putea face cancer.
De Redactia Observator la 20.08.2014, 08:18Este jumătatea lunii august şi peste doar două săptămâni începe toamna. Asta înseamnă că sezonul de stat la plajă se cam termină. Tocmai de aceea litoralul şi piscinele sunt mai aglomerate decât au fost până acum. Dar puţini se protejează de razele solare, fără să le pese că ar putea face cancer.
Fără o baie de soare, pe malul mării sau pe marginea piscinei, vara parcă nu e vară, pentru noi, românii.
Chiar şi în zilele caniculare, când medicii spun că ar trebui să ne ferim de soare, facem plajă. Fără protecţie.
La capitolul informaţii despre radiaţiile solare nu stăm deloc bine. Pentru a înţelege exact de ce trebuie să ne protejăm şi cum să alegem crema pentru protecţie solară trebuie să înţelegem mai întâi de câte feluri sunt ultravioletele.
Radiaţia luminoasă conţine raze UVA, ultraviolete de tip A, ultraviolete de tip B şi C. Razele ultraviolete de tip C sunt filtrate de pânza de ozon şi nu ajung în mod obişnuit pe pământ. Cele care afectează în mod direct pielea sunt radiaţiile UVA şi UVB.
Majoritatea cremelor pentru protecţie solară blochează doar radiaţiile de tip B, asta în timp ce cele de tip A ne agresează pielea. Grav este că tocmai acestea provoacă de obicei cancer de piele.
Factorul de protecţie solară reprezintă protecţie împotriva radiaţiilor de tip B, cele care ard pielea. Trebuie să fim atenţi ca pe produsele de fotoprotecţie să fie inscripţionat dacă asigură şi protecţie pe UVA. Avem nevoie de protecţie pe radia UVB şi UVA, mai ales dacă tenul nostru are tendinţă spre pătare.
Mulţi români însă par să aibă nevoie mai mult de bronz decât de protecţie.
Greşit, spun specialiştii. Fără cremă de protecţie n-ar trebui să stăm în soare.
Produsele de fotoprotecţie au inscripţionat pe ambalaj o cifră. Se numeşte factor de protecţie solară şi în general sunt cifre care se întind până la 50 plus. +1,05 Cremele pe care dermatologii le recomandă sunt cu factori cuprinşi între 30 şi 50 plus.
La fel de important ca factorul de protecţie solară este modul în care ne dăm cu cremă.
Crema de fotoprotecţie trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de a pleca la plajă şi trebuie reîmprospătată la două ore. Ea se poate şterge pe prosop sau se deteriorează atunci când intrăm în apă.
Iar uleiul de măsline îl putem folosi când ajungem acasă. Pentru o salată sau ca să ne hidratăm pielea. Dar la plajă nu avem de ce să-l luăm, dacă nu vrem să ajungem la medic.