Ce efecte ar avea asupra României şi a românilor invadarea Ucrainei de către Rusia? Preţurile ar exploda, sectoare ale economiei s-ar închide şi şomajul ar creşte
Un război la graniţele noastre ar veni cu costuri uriaşe pentru toţi românii. Preţul gazelor şi al alimentelor ar exploda, anumite sectoare ale economiei s-ar putea închide temporar şi şomajul ar creşte. În plus, am putea deveni ţară de refugiu pentru ucrainenii care vor fugi din calea ruşilor.
De Redactia Observator la 28.01.2022, 19:35Una dintre primele crize cu care ţara noastră s-ar putea confrunta ar fi cea a refugiaţilor. Ţara noastră are 650 de kilometri de frontieră comună cu Ucraina. Dacă Rusia îşi pune planul invaziei în aplicare, atunci, cea mai rapidă cale de scăpare pentru locuitorii din sud ar fi să fugă în România. În judeţele Maramureş, Suceava, Botoşani, Tulcea şi Constanţa ar putea apărea tabere uriaşe de refugiaţi, iar scene pe care acum le vedem în Marea Mediterană, cu bărci pline de imigranţi, care îşi riscă viaţa pentru a ajunge în Europa, ar putea să se repete în Marea Neagră.
Deocamdată, este greu de estimat amploarea pe care o poate căpăta o criză a refugiaţilor ucraineni, dar dacă luăm în calcul că în urma conflictului din estul Ucrainei, aproximativ un milion şi jumătate de oameni s-au văzut nevoiţi să fugă din Donbas, atunci nu este exclus un scenariu în care tot atâţia să încerce să se refugieze la noi în ţară.
O criză care deja se simte, chiar dacă războiul încă nu a început, este cea a gazelor, cea mai puternică armă pe care Rusia o are pentru a pune presiune pe Occident. Europa depinde în proporţie de 40% de gazele ruseşti. În cazul unui conflict militar, transportul prin gazoductele care tranzitează Ucraina ar putea avea de suferit sau ar putea chiar fi oprit.
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: S-ar putea să apară creşteri de preţ, poate şi nişte probleme cu securitatea aprovizionării. Din punctul meu de vedere, românii nu ar trebui să sufere, noi avem încă o producţie semnificativă, avem şi cantităţi importnate stocate.
O invazie a Ucrainei, ar avea efecte şi pentru sistemul bancar. Occidentul ameninţă Rusia cu excluderea din sistemul bancar de plaţi SWIFT.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Plăţile se fac prin acest sistem, instantaneu, totul este securizat, este garantat sută la sută. Dacă eşti deconectat de la centrala din Belgia, reţeaua naţională poate să funcţioneze în continuare, dar ni s-a tăiat legătura cu lumea. Dacă pierdem accesul global, pierde totul în comerţul internaţional, în sistemul de credite internaţionale. Dacă o țară ar fi decuplată de la sistemul Swift, s-ar întoarce înapoi la sistemul din anii 70.
Adică, Moscova nu va mai avea capacitatea de a face plăţi rapid către companiile din străinătate, deci, nici către companiile româneşti care fac comerţ cu Rusia şi au bani de primit de la ruşi.