Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, concluzii după CSAT: România e pregătită să primească trupe, discutăm cu SUA şi Franţa despre asta; Cetăţenii nu trebuie să se teamă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după şedinţa CSAT, că a fost făcută o analiză completă a situaţiei de securitate din regiune şi că trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu, inclusiv prin permiterea unei prezenţe mărite de trupe aliate pe teritoriul ţării. Totuşi, Klaus Iohannis spune că românii nu au de ce să se teamă.

de Redactia Observator

la 26.01.2022, 16:20

Klaus Iohannis, concluzii după CSAT: România e pregătită să primească trupe, discutăm cu SUA şi Franţa despre asta; Cetăţenii nu trebuie să se teamă
Klaus Iohannis, concluzii după CSAT: România e pregătită să primească trupe, discutăm cu SUA şi Franţa despre asta; Cetăţenii nu trebuie să se teamă - Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil în contextul situaţiei de securitate din regiune. 

"Trebuie să fim pregătiţi şi pentru scenariul în care partea rusă va refuza să continue partea dialogului. Consolidarea prezenţei militare aliate pe flancul estic al NATO, inclusiv în ţara noastră, este foarte importantă pentru stabilitatea regională, dar şi pentru securitatea alianţei în ansamblul său.

Subliniez încă o dată că măsurile luate de NATO până în prezent pentru întărirea prezenței militare pe Flancul de Est reprezintă un răspuns eminamente defensiv la riscurile, amenințările și provocările de securitate în creștere din regiune", a spus Klaus Iohannis.

România e pregătită să găzduiască mai multe trupe

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat din nou anunţurile omologilor francez, Emmanuel Macron, și american, Joe Biden, privind disponibilitatea de a participa cu trupe NATO pe teritoriul României.

"Salut și cu acest prilej mesajele clare transmise inclusiv public de către Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, și de către Președintele Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Statelor Unite și a Franței – parteneri strategici ai României – de a spori prezența în țara noastră, ca parte a răspunsului aliat la evoluțiile de securitate din regiune.

Am spus-o constant și repet că suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru. De altfel, în urma anunțurilor SUA și ale Franței, suntem în contact cu cei doi aliați pentru a stabili concret modalitățile de realizare pe teritoriul nostru a prezenței militare a celor doi parteneri", a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, mesaj pentru români

Conform lui Iohannis, şeful Statului Major a prezentat în CSAT un plan de măsuri care vine în completarea, în continuarea planurilor deja existente, armonizate cu NATO, şi care vor avea ca rezultat o pregătire corespunzătoare a României pentru orice scenariu. Acest plan a fost aprobat de CSAT.

"România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă.

Îi asigur pe cetățenii României că suntem angajați împreună cu aliații și partenerii noștri să discutăm, să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor", a spus Klaus Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis, concluzii după CSAT: România e pregătită să primească trupe, discutăm cu SUA şi Franţa despre asta; Cetăţenii nu trebuie să se teamă