Antena LIVE

Ce este Miercurea Cenușii la catolici și când pică în 2021

Adesea numită Ziua Cenușii, Miercurea Cenușii, pentru credincioșii romano-catolici, anunţă începerea Postului Mare, îndemnând creştinii spre pocăinţă şi rugăciune. Iată ce trebuie să ştiţi despre această sărbătoare semnificativă.

De la 08.02.2021, 18:16
Ce este Miercurea Cenușii la catolici și când pică în 2021 iStock | Getty Images

În fiecare an, Miercurea Cenușii marchează, pentru credincioșii romano-catolici, începutul Postului Mare și este întotdeauna cu 46 de zile înainte de Duminica Paștelui.

Ce este Miercurea Cenușii la catolici

În timpul Liturghiei (pentru catolici) sau a slujbei de închinare (pentru protestanți), preotul sau pastorul împărtăşeşte de obicei o predică menită să îndemne la reflectare şi apropiere de Iisus Hristos. Starea de spirit este solemnă; multe slujbe au perioade lungi de tăcere, în urma cărora credincioșii părăsesc lăcaşul sfânt în linişte, fără alte procesiuni.

De obicei, există un pasaj al Scripturii citit cu voce tare de preot sau de pastor. Credincioşii sunt rugaţi să îşi mărturisească în tăcere păcatele şi să se roage pentru iărtarea acestora.

După încheierea slujbei, credincioşii sunt invitaţi să fie marcaţi pe frunte de preot sau de pastor cu semnul crucii făcut din cenuşă, spunându-le: „Adu-ți aminte, omule, că din țărână ești, și în țărână te vei întoarce" cuvintele pe care Dumnezeu i le-a spus lui Adam cu ocazia izgonirii sale din rai.

Cenușa, de obicei, este pregătită prin arderea ramurilor de palmier rămase de la Duminica Floriilor de anul trecut. În Duminica Floriilor, bisericile binecuvântează și împart ramuri de salcie (palmier, măslin sau de alt arbore) credincioşilor, o referință la intrarea lui Iisus în Ierusalim, când oamenii au lăsat ramuri de palmpier în calea sa.

Cenușa acestei sărbători simbolizează două lucruri principale: moartea și pocăința.

„Cenușa este echivalentă cu praful, iar carnea umană este compusă din praf sau lut (Geneza 2: 7), iar când un cadavru uman se descompune, se întoarce în praf sau cenușă.”

Când venim să primim cenușă în Miercurea Cenușii, spunem că ne pare rău pentru păcatele noastre și că vrem să ţinem Postului Mare pentru a ne corecta greșelile, pentru a ne purifica inimile, pentru a ne controla dorințele și pentru a crește în sfințenie, potrivit TheCatholicSpirit.com.

Potrivit Britannica.com, Postul Mare a fost probabil observat: „încă din timpurile apostolice, deși practica nu a fost oficializată până la Primul Sinod de la Niceea din 325 e.n.”. De altfel, până la sfârșitul secolului al IV-lea, a existat perioada de 40 de zile de pregătire a Paștelui, cunoscută sub numele de Postul Mare și rugăciunea și postul au constituit principalele exerciții spirituale ale creştinilor.

Când pică Miercurea Cenușii în 2021

În 2021, Miercurea Cenușii cade pe 17 februarie. Postul Mare este un sezon de 40 de zile (fără a lua în considerare duminicile) marcat de pocăință, post, reflecție și, în cele din urmă, sărbătoare.

Perioada de 40 de zile reprezintă timpul pe care Iisus Hristos l-a petrecut în pustiu, unde a postit și unde Satana l-a ispitit.

Postul le cere credincioșilor să aloce o dată în fiecare an pentru a posti în asentiment, marcând o perioadă de concentrare asupra vieții, slujirii, sacrificiului și învierii lui Hristos.

Tradiții la catolici de Miercurea Cenușii

În ceea ce privește regulile și practicile exacte ale Postului Mare, acestea s-au schimbat de-a lungul anilor. În primele secole, regulile postului erau stricte, așa cum sunt și în bisericile din est, notează Britannica.com

Catolicii sunt încurajați să asiste la Liturghie în Miercurea Cenușii, dar Miercurea Cenușii nu este o zi sfântă a obligației.

O masă pe zi era permisă seara, iar carnea, peștele, ouăle și untul erau interzise. Biserica estică restricționează, de asemenea, utilizarea vinului, a uleiului și a produselor lactate. În Occident, aceste reguli de post au fost treptat relaxate. Legea strictă a postului în rândul romano-catolicilor a fost prescrisă în timpul celui de-al doilea război mondial și doar Miercurea Cenușii și Vinerea Mare sunt păstrate acum ca zile de post din Postul Mare. 

Două tradiții destul de diferite s-au dezvoltat pentru ziua care a precedat Miercurea Cenușii

Prima s-ar putea numi o tradiție a îngăduinței, cunoscută ca „dezlegarea”. Creștinii pot mânca mai mult decât de obicei, fie ca o exagerare finală înainte de un sezon de post, fie pentru a goli casa cu mâncărurile la care trebuie să renunţe în Postul Mare. Aceste alimente sunt în principal carne, dar în funcție de cultură și obiceiuri, pot fi lapte și ouă și chiar dulciuri și alte forme de mâncare „de dulce”.

Cealaltă tradiție constă în practica mărturisirii păcatelor unui preot și primirea unei pocăințe potrivite pentru acele păcate, o pocăință care avea să se efectueze în timpul Postului Mare.

În ambele cazuri, în ziua următoare, Miercurea Cenușii, creștinii încep Postul Mare, consumând mai puține alimente în general și evitând cu totul unele alimente.

Când are loc Paştele 2021

Paștele ortodox 2021 este sărbătorit în data de 2 mai, iar Paștele catolic 2021 se sărbătorește în data de 4 aprilie. În acest an, Postul Paștelui Ortodox va începe în data de 15 martie şi se termină în data de 1 mai. Potrivit calendarului Catolic, prima zi a Postului Paștelui Catolic este ziua de miercuri, 17 februarie și se va încheia în data de 3 aprilie.

Ți-a plăcut acest articol?

paste catolic 2021 paste ortodox 2021 postul mare
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024