Când pică Paștele ortodox și catolic în 2021

De Iulia Iancu.
Publicat: 15.01.2021, 17:51.
Actualizat: 15.01.2021, 17:51

În 2021, Paște ortodox se va sărbători în data de 2 mai, iar Paștele catolic va fi în data de 4 aprilie. Anul trecut, decalajul dintre cele două sărbători a fost doar de o săptămână.

Patriarhul Daniel, alături de un sobor de preoți, transmite un mesaj de pace și unitate cu ocazia sărbătorilor pascale

Patriarhul Daniel explică semnificația sărbătorii pascale pentru credincioși, alături de un sobor de preoți

Basilica.ro

Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății și este precedat de 40 de zile de post aspru, apoi o altă săptămână, a şaptea, cea a patimilor, care amintește de patimile Mântuitorului Iisus Hristos din aceste zile.

Săptămâna Mare începe în Duminica Floriilor, pe 25 aprilie 2021, şi se încheie în Sâmbăta Mare, pe 1 mai 2021 - dată care coincide și cu Ziua Muncii.

Stabilirea datei Paştelui este influențată de două evenimente naturale. Este vorba despre echinocţiul de primăvară, care are o dată fixă şi luna plină, care are o dată schimbătoare. Data Paştelui variază în fiecare an tocmai din cauza ultimului eveniment astronomic.

Tradiții și obiceiuri de Paște

Cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, curpinde tradiții și obiceiuri secular. Astfel, în această perioadă casa și gospodărie trebuie curățate, iar bărbații trebuie să-și amâne muncile pe camp și să rămână pe lângă gospodării.

Încă de la începutul postului, femeile trebuie să croiască haine noi pentru întreaga familie. Desigur, în timpurile moderne, această tradiție s-a modificat iar mamele și soțiile cumpără haine noi pentru a fi purtate de întreaga familie în ziua de Paște.

În Joia Mare, oamenii merg de dimineață la biserică pentru a se spovedi și a se împărtăși. Seara, credincioșii participă la slujba celor 12 Evaghelii. Aceștia aduc la biserică pâine pentru a fi stropită de preot cu vin, apoi împărțită enoriașilor.

În Vinerea Mare, ziua în care Mântuitorul Isus Hristos a fost răstignit pe cruce și pus în mormânt, se ține post negru în care se bea doar apă.

În această zi, în mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf, care este așezat pe o masa pe sub care credincioșii trec de trei ori pentru o simboliza trecerea prin mormânt a Fiului lui Dumnezeu.

În Sâmbăta Mare se sacrifice mieii și începe prepararea mâncărurilor tradiționale, cum ar fi drobul și friptura. În tradiția creștină, mielul este simbolul Mântuitorului.

Seara, la slujba de Înviere, femeile pregătesc pentru biserică un coș cu lumânără, ouă roșii, cozonac și pască. În timpul slujbei, enoriașii primesc lumina sfântă. Care simbolizează învierea lui Iisus Hristos, apoi aceștia merg la cimitir unde pot aprinde candele și pentru a le da de veste celor dispăruți de Învierea Mântuitorului.

Minivacanță cu ocazia Paștelui 2021

În 2021, românii se vor bucura de o minivacanță de patru zile cu ocazia Paștelui. Vinerea mare, care pică pe 30 aprilie, va fi o zi liberă. La fel și luni, 3 mai, fiind a doua zi de Paște.

Când pică Paștele ortodox în 2021 și în următorii ani:

Paştele ortodox 2021 – duminică, 2 mai

Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie

Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie

Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai

Paştele ortodox 2025 – duminică, 20 aprilie

Când pică Paștele catolic în 2021 și în următorii ani:

Paştele catolic 2021 – duminică, 4 aprilie

Paştele catolic 2022 – duminica 17 aprilie

Paştele catolic 2023 – duminică 9 aprilie

Paştele catolic 2024 – duminică 31 martie

Paştele catolic 2025 – duminică 20 aprilie

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini rare cu Elena Matei din adolescență! Cât de mult s-a schimbat finalista de la Chefi la cuțite / GALERIE FOTO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 iunie 2021. Berbecii sunt pregătiți să se afirme. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii absolut șocante! Cum s-a sinucis, de fapt, Ionel după ce a omorât-o pe Andreea în fața fetiței de 5 ani
gandul.ro
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț al sportivei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Se întâlnește cu fostul pe ascuns! Toți credeau că ea suferă, dar iată că nu e așa. S-a întors în brațele primului ei soț
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Ce căuta șeful DNA cu politicienii la meci plus alte 6 momente care m-au făcut să mă întreb: „Măi, nene, dar pe ce lume trăim?”
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro