Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2021

În 2021, Paște ortodox se va sărbători în data de 2 mai, iar Paștele catolic va fi în data de 4 aprilie. Anul trecut, decalajul dintre cele două sărbători a fost doar de o săptămână.

de Iulia Iancu

la 15.01.2021 , 17:51

Patriarhul Daniel, alături de un sobor de preoți, transmite un mesaj de pace și unitate cu ocazia sărbătorilor pascale Patriarhul Daniel explică semnificația sărbătorii pascale pentru credincioși, alături de un sobor de preoți - Basilica.ro
  • Românii vor avea o minivacanță cu ocazia Paștelui 2021
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății și este precedat de 40 de zile de post aspru, apoi o altă săptămână, a şaptea, cea a patimilor, care amintește de patimile Mântuitorului Iisus Hristos din aceste zile.

Săptămâna Mare începe în Duminica Floriilor, pe 25 aprilie 2021, şi se încheie în Sâmbăta Mare, pe 1 mai 2021 - dată care coincide și cu Ziua Muncii.

Stabilirea datei Paştelui este influențată de două evenimente naturale. Este vorba despre echinocţiul de primăvară, care are o dată fixă şi luna plină, care are o dată schimbătoare. Data Paştelui variază în fiecare an tocmai din cauza ultimului eveniment astronomic. 

Articolul continuă după reclamă

Tradiții și obiceiuri de Paște

Cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, curpinde tradiții și obiceiuri secular. Astfel, în această perioadă casa și gospodărie trebuie curățate, iar bărbații trebuie să-și amâne muncile pe camp și să rămână pe lângă gospodării. 

Încă de la începutul postului, femeile trebuie să croiască haine noi pentru întreaga familie. Desigur, în timpurile moderne, această tradiție s-a modificat iar mamele și soțiile cumpără haine noi pentru a fi purtate de întreaga familie în ziua de Paște. 

În Joia Mare, oamenii merg de dimineață la biserică pentru a se spovedi și a se împărtăși. Seara, credincioșii participă la slujba celor 12 Evaghelii. Aceștia aduc la biserică pâine  pentru a fi stropită de preot cu vin, apoi împărțită enoriașilor. 

În Vinerea Mare, ziua în care Mântuitorul Isus Hristos a fost răstignit pe cruce și pus în mormânt, se ține post negru în care se bea doar apă. 

În această zi, în mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf, care este așezat pe o masa pe sub care credincioșii trec de trei ori pentru o simboliza trecerea prin mormânt a Fiului lui Dumnezeu.

În Sâmbăta Mare se sacrifice mieii și începe prepararea mâncărurilor tradiționale, cum ar fi drobul și friptura. În tradiția creștină, mielul este simbolul Mântuitorului. 

Seara, la slujba de Înviere, femeile pregătesc pentru biserică un coș cu lumânără, ouă roșii, cozonac și pască. În timpul slujbei, enoriașii primesc lumina sfântă. Care simbolizează învierea lui Iisus Hristos, apoi aceștia merg la cimitir unde pot aprinde candele și pentru a le da de veste celor dispăruți de Învierea Mântuitorului. 

Minivacanță cu ocazia Paștelui 2021

În 2021, românii se vor bucura de o minivacanță de patru zile cu ocazia Paștelui. Vinerea mare, care pică pe 30 aprilie, va fi o zi liberă. La fel și luni, 3 mai, fiind a doua zi de Paște.

Când pică Paștele ortodox în 2021 și în următorii ani:

Paştele ortodox 2021 – duminică, 2 mai

Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie

Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie

Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai

Paştele ortodox 2025 – duminică, 20 aprilie

Când pică Paștele catolic în 2021 și în următorii ani:

Paştele catolic 2021 – duminică, 4 aprilie

Paştele catolic 2022 – duminica 17 aprilie

Paştele catolic 2023 – duminică 9 aprilie

Paştele catolic 2024 – duminică 31 martie

Paştele catolic 2025 – duminică 20 aprilie

Iulia Iancu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Când pică Paștele ortodox și catolic în 2021