Ce este stresul și cum se manifestă. Iată ce ne recomandă specialiștii
Totul despre stresul de la muncă şi cum se manifestă el în viaţa noastră de zi cu zi. Ştiaţi că atunci când vorbim de stres, sunt două variante? Stres rău - DISTRES şi stres bun - EUSTRES.
De Redactia Observator la 09.01.2020, 15:23Totul despre stresul de la muncă şi cum se manifestă el în viaţa noastră de zi cu zi. Ştiaţi că atunci când vorbim de stres, sunt două variante? Stres rău - DISTRES şi stres bun - EUSTRES.
Diferenţa este dată de percepţia pe care o avem noi asupra factorilor de stres sau, în termeni specifici, a agenţilor stresori.
Dacă aceştia ne motivează, vom fi mai productivi şi mai entuziaşti. Dacă nu, tindem să fim mai agresivi, să ne izolăm sau să facem excese. Şi aici, variantele diferă.
Jeni Chiriac, psiholog: În momentul în care vorbim de stres, vorbim de o pierdere de consum şi creierul nostru, inconştient, caută modalităţi prin care să compenseze acea debalansare. Compensarea este asociată cu plăcerea şi orice lucru care ne face plăcere poate să fie expus excesului.
De la abuzul de mâncare, shopping, gadget-uri și până la sex. Toate acestea sunt, de fapt, reacții comportamentale la stres. Des întâlnite, de altfel, dacă ne gândim la faptul că 98% dintre românii care locuiesc la oraş suferă de stres.
Iar pentru 78% dintre ei, jobul este factorul principal - în special deadline-urile sau relația cu superiorii și colegii. Cel puţin asta arată un studiu recent al unei companii de cercetare de piață.
Cristina Fulop, psiholog: Putem împărţi tipurile de reacţii în 3 actegorii. Reacţia de luptă, reacţia de fugă sau reacţia de îngheţare în comportamentul respectiv. Cele mai frecvente sunt reacţile de tip agresiv. În categoria reacţilor de evitare intră comportamentele de tip adictiv. Fumatul, consumul de alcool, seriale. Şi comportamente de tip frozen, îngheţ în starea respectivă, devin apatic şi refuz să mă ocup de stresorii pe care îi am în faţa mea.
Studiul mai arată că 46% dintre participanți au avut chiar insomnii din cauza stresului provocat de job, iar 25% au avut probleme grave de sănătate.
37% dintre cei chestionaţi recunosc că au răbufnit în fața persoanelor dragi, în timp de 28% și-au pierdut cumpătul chiar la locul de muncă. Atenţie, doar 5% au apelat la ajutrul unui psiholog.
Jeni Chiriac, psiholog: Să fim conştienţi când apare o dominantă şi să încercăm să extragem senzaţia de plăcere şi de deconectare, de relxare din mai multe surse.
Pe lângă sport, activități în natură sau pur să citim o carte, există și exerciții care ne ajută să scăpăm de stres. De exemplu, încercați pentru 24 de ore să formulaţi propoziţii fără negaţii.
Evitați să spuneți „nu cred că este o idee bună" sau „nu am chef de asta" şi înlocuiți-le cu formulări pozitive.