Ce înseamnă contract de comodat
Contractul de comodat poate avea ca obiect orice locuinţă sau spaţiu dintr-un bun imobil (de exemplu, o singură cameră dintr-un apartament), cu condiţia ca împrumutul să fie făcut în mod gratuit și să nu fie interzisă prin lege. Spre deosebire de contractul de închiriere, contractul de comodat nu presupune plata unei sume de bani în schimbul utilizării bunului.
De Redactia Observator la 17.11.2021, 19:57Pentru că comodatarul nu realizează niciun venit din comodarea imobilului ori a bunului său, nu este necesară înregistrarea contractului la ANAF. Însă este recomandată întocmirea lui în fața unui notar. Vezi aici model contract de comodat.
Încheierea unui contract de comodat pentru un bun imobiliar se poate realiza atunci când o persoană părăsește țara, și dorește să ofere gratuit locuința sa unei alte persoane pe o perioadă determinată sau nedeterminată.
O altă situație, cea mai întalnită de altfel, este realizarea unui contract de comodat pentru un bun imobil cu scopul înființării unei firme. Unul din pașii necesari în înființarea unei firme este stabilirea sediului social. În cazul în care administratorul nu deține o proprietate, sediul social al firmei poate fi o casă sau un apartament închiriat, sau obținut cu titlu gratuit prin intermediul contractului de comodat.
În situația aceasta, este important să cunoaștem următoarele aspecte:
• contractul de comodat pentru sediul social se realizează între deținătorul apartamentului și firmă (se va menționa numele firmei, CIF-ul și apoi datele reprezentantului în calitate de comodatar)
• dacă imobilul oferit spre folosință este un apartament, comodatarul va avea nevoie de semnături de la toți locatarii care au perete comun cu acesta, cât și de la administratorul blocului, prin care să își dea acordul pentru folosirea apartamentului ca sediu social
• nu există o durată minimă sau maximă pentru încheierea unui contract de comodat pentru sediu social
Important de menționat este faptul că persoana care oferă cu titlu gratuit un bun, printr-un contract de comodat, nu trebuie să fie în mod obligatoriu proprietar al bunului respectiv, pentru că se face un transfer de drept de folosință, nu de proprietate.
Odată încheiat, contractul de comodat nu trebuie să fie înregistrat la notariat sau la organele fiscale. Acest lucru înseamnă că ambele părți implicate trebuie să aibă grijă ca toate condițiile prevăzute în contract să fie respectate, respectiv că bunul împrumutat trebuie să fie înapoiat comodantului la data la care expiră contractul.